Lengte van één gen beïnvloedt gulheid

Rotterdam. De lengte van één gen beïnvloedt de gulheid van mensen: het gen voor het molecuul waar de neurotransmitter vasopressine aan bindt. Dit schrijven Israëlische wetenschappers in het aprilnummer van Genes, Brain and Behaviour. Vasopressine werkt in de hersenen als neurotransmitter. Het maakt bijvoorbeeld mannen agressiever tegen andere mannen, terwijl het de band in relaties tussen man en vrouw versterkt. In de hersenen bindt vasopressine aan een zogeheten receptor. De Israëlische onderzoekers ontdekten dat een langer gen voor het receptormolecuul tot meer receptoren leidt, en dat beïnvloedt de werking van vasopressine. In het onderzoek bleken mensen met een kort gen bij een spelletje minder geld aan een ander te geven dan mensen met een lang gen.