Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Lifestyle

Gewoon gezellig nieuwe mensen leren kennen

Vrijblijvend mensen ontmoeten kan via de site NMLK.nl (Nieuwe Mensen Leren Kennen).

70 procent van de ‘studentenclub voor niet-studenten’ is single.

Tijdens een van de NMLK-borrels. Foto's Ramon van Jaarsveld en Carlo Vuur
Tijdens een van de NMLK-borrels. Foto's Ramon van Jaarsveld en Carlo Vuur Jaarsveld, Ramon van;Vuur, Carlo

„We zijn dus geen datingsite!”, schreeuwt Carlo Vuur (40) voor de derde maal boven de keiharde discomuziek uit, die deze avond uit de luidsprekers van de Heeren van Aemstel op het Amsterdamse Thorbeckeplein schalt. Carlo Vuur is initiatiefnemer van de activiteiten- en uitgaanssite nieuwemensenlerenkennen.nl (NMLK) en viert vanavond samen met vijftig NMLK-leden een feestje.

Hard praten en hard je best doen dus om nieuwe mensen te leren kennen. Niet om een nieuwe relatie op te doen – het is geen datingevenement! – maar gewoon, voor de gezelligheid. Met die bedoeling werd nieuwemensenlerenkennen.nl volgens Vuur vier jaar geleden ook opgezet: „Als een studentenclub voor niet-studenten tussen de twintig en veertig.” Dat meer dan 70 procent van de leden van NMLK-leden single is, is alleen maar logisch: „Die hebben meer vrije tijd.”

De sfeer is een beetje mat vergeleken bij de uitbundig uitgedoste discoband die op het podium uit z’n dak gaat. Maar dat is ook niet zo raar, zegt Vuur: „We hebben net met z’n allen een heftig weekend in een hotel in Sauerland achter de rug.” Activiteiten met minder grote groepen zijn ook mogelijk. Want alles kan en alles mag bij NMLK. Van Hengelo tot Scheveningen – maar voornamelijk in de Randstad omdat daar de meeste leden wonen – worden door de leden tapasavonden, themafeesten, bierproeverijen en theaterbezoekjes georganiseerd. Ook sportievere activiteiten als een middag mountainbiken, een weekend skiën of een nachtje kanoën behoren tot de mogelijkheden.

Volgens Geert Mellens, een 43-jarige investeringsmanager uit Zuidlaren, schuilt de kracht van NMLK juist in de vrijblijvendheid. „Je kunt zelf een activiteit uitkiezen, wanneer en met wie je wilt. Zonder verplichtingen. Ik kan drie keer per week naar een borrel, of een maand thuis op de bank blijven zitten.” Door alle huwelijken en luiers in zijn omgeving en zijn drukke baan, had Mellens vier jaar geleden steeds minder tijd om leuke dingen te doen of nieuwe mensen te leren kennen. Bij NMLK vond hij beide. En zelfs een vriendin. „Niet mijn opzet toen ik me aanmeldde, maar wel een leuke bijkomstigheid”, grijnst hij.

Hetzelfde geldt voor de organisator van vanavond, de 34-jarige Sonja van Vliet. Was Van Vliet bij haar aanmelding in augustus vorig jaar nog single, nu is ze al weer drie maanden bezet. Aan de haak geslagen door een NMLK’er op een themafeest: hij als James Bond, zij als ‘Bondgirl’. Ze had een drukke baan en een grote groep vrienden toen ze zich aanmeldde. Waarom ze op zoek ging naar nog meer vrienden met zo’n druk sociaal leven? „Steeds meer vrienden kregen kinderen, gingen buiten Amsterdam wonen en hadden geen zin meer om uit te gaan. Ik wel.”

Stapvrienden heeft Van Vliet inmiddels gevonden, in overvloed, en zelfs een aantal goede vriendinnen waarmee ze buiten NMLK ook afspreekt. Toch blijft ze komen. „Het is gewoon ontzettend leuk om iedere keer nieuwe mensen te leren kennen.”

Aanstaande zaterdag viert NMLK zijn vierde verjaardag met een Wild West Lentefeest ergens in Amsterdam (de locatie wordt expres geheim gehouden). Inl: www.nmlk.nl