De Jager pakt opkopers fiscaal aan

Staatssecretaris De Jager (Belastingen, CDA) wil paal en perk stellen aan de fiscale voordelen bij overnames van Nederlandse bedrijven die met hoge schulden worden gefinancierd. Dat zei De Jager gisteren tijdens een seminar aan de Erasmus Universiteit over de uitverkoop van Nederland.

Buitenlandse private investeringsmaatschappijen (private equity) zadelen Nederlandse bedrijven die ze overnemen op met hoge schulden, waarvan de rente kan worden afgetrokken van de belastingen. Hierdoor derft de schatkist belastinginkomsten.

Vóór de zomer wil De Jager een brief naar de Kamer sturen met een inventarisatie van de omvang van de belastingderving als gevolg van deze overnameconstructies. Schuldfinanciering is de gebruikelijke manier waarop investeringsmaatschappijen hun overnames betalen. De staatssecretaris noemde in Rotterdam geen bedragen. Wel zei hij zich zorgen te maken over deze ontwikkeling.

„Het is eigenlijk heel vreemd dat we een enorme overnamebonus geven aan buitenlandse investeringsmaatschappijen of andere bedrijven om Nederlandse ondernemingen over te nemen”, aldus de staatssecretaris. „Dat wil zeggen: een belastingbonus voor overnames die met heel grote leningen worden gefinancierd.” Over maatregelen om de uitholling van de belastinggrondslag tegen te gaan, liet De Jager zich niet uit.

Volgens het boek Help! we worden overgenomen van Jeroen Wester, redacteur van deze krant, liep de fiscus het afgelopen jaar 500 miljoen euro inkomsten mis door activiteiten van private-equitymaatschappijen in Nederland.