Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Wigglesworth geen dirigent Brusselse opera, blijft wel

BRUSSEL, 9 APRIL. De Britse dirigent Mark Wigglesworth, die per 1 augustus de nieuwe chef-dirigent zou worden van de Brusselse Nationale Opera, krijgt die functie niet. Meer dan negentig procent van de orkestleden was tegen zijn benoeming als opvolger van Kazushi Ono. Maar Wigglesworth blijft het komende seizoen wel met het orkest werken in drie operaproducties en blijft het vertrouwen houden van intendant Peter de Caluwe, die niet op zoek is naar een opvolger. De Caluwe, die jarenlang werkte bij de Nederlandse Opera en sinds dit seizoen de Brusselse intendant is, krijgt een directeur naast zich voor het muzikale functioneren van de opera met orkest, koor en muziekbibliotheek. Volgens De Caluwe is ”de sociale vrede hersteld en kan het orkest in de nieuwe organisatie werken met ervaren en jonge dirigenten.”