Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Werkdruk leidt tot problemen thuis, en andersom

Rotterdam. Als mannen last hebben van een hoge werkdruk, ervaren hun vrouwen hetzelfde thuis: ze werken harder en zijn vaker somber en moe. Dat concludeert arbeidspsychologe Josje Dikkers in een onderzoek waarop ze morgen aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert. Dikkers volgde 253 koppels, waarvan de mannen allen werkzaam waren bij een Nederlandse multinational. ”Het ging vooral om traditionele stellen”, zegt Dikkers. ”De mannen werkten fulltime, terwijl de vrouwen niet werkten of hooguit een deeltijdbaan hadden.” Omgekeerd werkte de correlatie ook, ontdekte ze: ”Werknemers met problemen thuis, merken een jaar later een toename in hun werkdruk.” Hoe dat kan heeft Dikkers nog niet onderzocht. ”Je zou kunnen zeggen dat die werknemers door de problemen thuis somber in het leven staan en dus ook hun werk zwaarder vinden dan voorheen. Of ze werken minder efficiënt door de problemen thuis, waardoor de werkdruk weer toeneemt en hun vrouwen nog somberder worden.” Een negatieve spiraal dus? ”Daar lijkt het wel op.”