Spijt Eurlings over spitsstrook van A1

Minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) heeft vanmiddag „zijn zeer gemeende en oprechte spijt” betuigd over de problemen met de spitsstrook van de A1. Hij deed dat „met name richting alle mensen die onnodig in de file hebben gestaan”. Hij zei dat na kritiek in de Tweede Kamer op zijn optreden vorige week toen was gebleken dat de spitsstrook bij Hoevelaken onnodig drie jaar lang niet gebruikt is omdat het ministerie een uitspraak van de Raad van State verkeerd interpreteerde.

Eurlings bood in het spoeddebat niet expliciet zijn excuses aan, zoals een groot deel van de Kamer wenste. Hij wilde aan de spijtbetuiging niets toevoegen, „want die kwam uit mijn tenen”. Volgens Eurlings is er een misverstand ontstaan, doordat de uitspraak van Raad van State uniek in zijn soort was. Hij sprak van een „juridisch moeras, een moeras van procedures waarin vele besluiten wegzakken” als het gaat om het aanleggen van wegen in Nederland.

In de uitspraak van de hoogste bestuursrechter in mei 2004 werd het besluit om de weg bij Hoevelaken aan te passen vernietigd, maar mocht de spitsstrook niettemin aangelegd worden zolang er niet harder dan 80 kilometer per uur werd gereden en er binnen zes maanden een nieuw besluit werd genomen door de minister.

Uit notities die vanochtend vertrouwelijk aan het parlement werden gestuurd bleek dat het ministerie in mei 2004 concludeerde dat de spitstrook A1 „voorlopig” kon doorgaan. Maar doordat het ministerie niet binnen zes maanden een nieuw besluit had genomen, meende de minister dat opening van de spitsstrook verboden was, zei Eurlings vanmorgen.

Kamerlid Paul de Krom (VVD), die het spoeddebat had aangevraagd, vindt het „complete kolder” dat de Raad van State de minister over zijn onjuiste interpretatie had moeten bellen, zoals Eurlings eerder zei. Hij vond het „beschamend hoe de minister de schuld afschoof”. Wijnand Duyvendak (GroenLinks) noemde de eerste reactie van de minister „nog kwalijker dan de fout met de spitsstrook, uitermate onfris.” De Krom: „U bent vrijdag ruw wakker geschud uit uw dromenland van ambities en grote woorden.”