Ze stootte een kort lachsalvootje uit

De vrouw, ze was denk ik een jaar of vijfendertig, nam haar rinkelende mobieltje op en begon meteen te praten.

‘Ja, ik belde je net, want ik heb iets heel grappigs. Ja, nee, klopt. Nee, daarom ben ik ook naar de huisarts gegaan vandaag. Ik was er dus vanochtend, en ik vertelde dat allemaal, al die dingen, en toen zei hij: zou je niet zwanger kunnen zijn?’

Ze stootte een kort lachsalvootje uit.

‘Nou goed, dus ik zei: nee, dat kan niet, want ik heb al jaren een spiraaltje. Ja, zegt hij, maar dat is ook niet honderd procent. O, zei ik. Lekker dan. Dus daar kan het gewoon doorheen komen. Dus ik was helemaal verbaasd en... Wat?’

Haar vriendin aan de andere kant van de lijn, of moeder, of tante, of oma, vroeg haar iets.

‘Ja, nou ja, ik word weleens ongesteld, maar soms ook tijden niet, echt eeuwen niet, dat heb je met dat spiraaltje. Daar is geen peil op te trekken. Het komt en het gaat, zeg maar. Ja. Nou goed, dus ik lachen, ik zeg, ik hoop maar dat dat het niet is! Hij zei dat ik over twee weken nog maar eens terug moest komen, en als ik dan nog niet ongesteld ben, gaan we een test doen.’

De vriendin, moeder, tante of oma zei weer iets.

‘JA! Jaaa, nee, wie zegt dat het van hém is?’ (Gierend lachsalvo.) ‘Ja, het kan dus ook nog van – ja, van die andere zijn. Ja. Een van de twee. Weet ik veel! Ja, ik hou dat allemaal niet bij! Ik wist niet dat dat kon! Ja, ik weet het. Dát moet ik er ook nog bij hebben. Inderdaad.’

Nu lachte degene aan de andere kant van de lijn. Ik kon het door de telefoon heen horen.

‘Nou, ik weet dus echt niet wat ik moet doen als het zo is, hoor. Ik heb daar helemaal geen zin in. Nee. Daar zit ik echt niet op te wachten. Ja, dat weet ik ook wel. Ja. Ja, ik kan er ook niks aan doen! Nou goed, ik bel je nog. Ik hou je op de hoogte van de ontwikkelingen, zeg maar. Hahahaha! Doei!’

Toen hing ze op, en rende zwijgend naast me verder, en ik rende ook. Ieder op onze eigen loopband.

Lees alle columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf