Televisie Voorkeur

In Opsporing verzocht vragen de presentatoren Anniko van Santen en Sipke Jan Bousema (foto) samen met politie en justitie inlichtingen over misdaden. Deze keer onder meer een overval in een woning in Eindhoven, diefstal met geweld in Baexem, gewapende overval in Hoofddorp, een gewelddadige tasjesroof in Ede en inlichtingen over een dode baby die in Oosterhout werd aangetroffen. Ned.1, 21.45-22.30u.
In Opsporing verzocht vragen de presentatoren Anniko van Santen en Sipke Jan Bousema (foto) samen met politie en justitie inlichtingen over misdaden. Deze keer onder meer een overval in een woning in Eindhoven, diefstal met geweld in Baexem, gewapende overval in Hoofddorp, een gewelddadige tasjesroof in Ede en inlichtingen over een dode baby die in Oosterhout werd aangetroffen. Ned.1, 21.45-22.30u.

actualiteiten

EénVandaag. In 1883 verlieten de vissers van het dorp Paesens-Moddergat de haven om boven Borkum op schol te gaan vissen. Door een zeer hevige storm werden meer dan tachtig jongens en mannen in het ijskoude water verzwolgen. Het was een gigantische klap voor het kleine Friese dorpje, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn. In Moddergat wordt deze ramp nog ieder jaar herdacht. Ned. 1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Tien jaar na een begrafenis mag in Nederland het graf worden geruimd. De overblijfselen belanden in een knekelput – een verzamelpunt waarin alle botten terechtkomen. Wie ziet in Nederland toe op het respectvol ruimen van graven? Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor het Tweede Kamerdebat over de toename van asielaanvragen door Chinezen en verslag van een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat waar generaal Petraeus vragen krijgt voorgelegd van de drie presidentskandidaten. Ned.2, 22.15-22.50u.

Documentaire

Sehnsuchtsrouten: Kreuzfahrt ins Morgenland. Tweede, laatste deel van een documentaire waarin de presentatoren/publicisten Thomas Hies en Daniela Hoyer om het Arabisch schiereiland varen. Onderweg vertellen zij toepasselijke verhalen over de bezochte landen. ZDF, 20.15-21.00u.

Eén wereld: Jongens aan de lijn. Anorexia teistert niet alleen meisjes. Jongens kunnen ook aan deze aandoening lijden, maar hun symptomen worden vaak niet herkend. In de documentaire worden drie jongens gevolgd die vechten tegen hun ziekte, en antwoorden zoeken op hun vragen. België 1 (Eèn), 21.35-22.10u.

Antarctique de héritage. Henri de Gerlache maakte een documentaire over zijn overgrootvader Adrien en zijn grootvader Gaston de Gerlache. Adrien Gerlache trok in 1897 met de Belgica op ontdekkingsreis naar Antarctica. Hij en zijn team waren de eersten die er ooit overwinterd hebben. Ze bleven 15 maanden en verzamelden omvangrijk geologisch en biologisch materiaal voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. In 1957 richtte zijn zoon, Gaston de Gerlache, op Antarctica de Koning Boudewijnbasis op. België 2 (Canvas), 22.15-23.05u.

praatprogramma

De wereld draait door. Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken, praat over een betrouwbare regering en overlevingspakketten voor ambtenaren. Verder als gast de multi-instrumentalist en zangeres Leine die werd gevraagd voor het North Sea Jazz Festival en Tim Krabbé, die het Boekenweekgeschenk van 2009 gaat schrijven. Ned.3, 19.30-20.15u.

Het elfde uur. Gasten o.a. voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra die het boek Benoemen en bouwen schreef, SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies over de nasleep van Fitna en nieuwslezeres Jeanet Schuurman over het succes van haar liedjesvoorstelling Vanzelfsprekend. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Advocaat Bart Stapert brengt verslag uit van zijn bezoek onlangs aan zijn cliënt Dick Nicolaas in een Indonesische gevangenis. Nicolaas zit gevangen voor betrokkenheid bij het opzetten van een kleine xtc-fabriek. Stapert vertelt over de situatie in de Indonesische gevangenis. Hij vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan andere landen, die ter dood veroordeelde landgenoten bijstaan. Naar aanleiding van een documentaire van Holland Doc: De vijfde Bruid, zijn vier van de vijf bruiden van Anton Heyboer te gast. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Ten einde raad. Annemarie van Gaal zet zich in voor mensen die zijn vastgelopen in de bureaucratie. Wil is sinds zijn geboorte ernstig gehandicapt. Als zijn versleten rolstoel wordt vervangen blijkt dat de nieuwe niet in zijn aangepaste auto kan, waardoor hij niet meer zelfstandig kan reizen. De gemeente Weert vindt dat hij dan maar met het gehandicaptenvervoer moet gaan. Ned.1, 22.25-22.55u.

Ons een zorg! Vijfde aflevering van een 9-delige serie reportages waarin kinderen worden gevolgd die om verschillende redenen en onder verschillende omstandigheden bij jeugdzorg terechtkomen. Door de ogen van de kinderen wordt getoond hoe het is om door jeugdzorg geholpen te worden. Deze keer een zoektocht naar permanente pleegouders voor de elfjarige Michael, die voor zijn ouders onhandelbaar is geworden. Ned.2, 23.30-0.00u.

drama

Dirty sexy money. Amerikaanse dramaserie in de traditie van Dynasty en Dallas. Met sterren als Jill Clayburg, Donald Sutherland, William Baldwin en Peter Krause. In de aflevering The Italian banker wordt de familie Darling gechanteerd met een seksvideo. Net 5, 21.25-22.20u.

sport

UEFA Champions League: Liverpool-Arsenal. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met in de rust een wedstrijdanalyse en nabeschouwing van de wedstrijd in de kwartfinales tussen Liverpool en Arsenal. Ned.3, 20.15-23.00u.