Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Infectieziekten

Politiek 2.0

Geen partij, maar een beweging. Geen partijprogramma, maar een weblog. Geen leden, maar geldschieters. Geen fractie, maar sympathisanten. Geen woorden, maar daden.

„Politiek 2.0”, noemt Rita dat.

Het probleem met Politiek 1.0, zegt Rita, is dat het veel te veel schijfruimte inneemt. Daardoor is het zo traag als Windows Vista op een Atari. Heb je eens een briljant idee – weg met de files! – word je onmiddellijk geconfronteerd met 149 hackers die de boel proberen te saboteren met eindeloze debatten, moeilijke vragen en ingewikkelde moties.

Dat kan efficiënter.

Het grote voordeel van Politiek 2.0 is dan ook dat het nauwelijks last heeft van Haagse spam en politieke pop-ups: als je zegt dat je het fileprobleem gaat oplossen, dan doe je dat gewoon. Om de grootste knelpunten alvast te ontlasten, heeft Verdonk haar ‘Stem op Rita’-bus ingewisseld voor een boot.

Een tweede voordeel van Politiek 2.0 is dat het analoog is. Dat schept duidelijkheid. Geen ingewikkelde programmeertaal en broncodes die alleen voor IT-specialisten begrijpelijk zijn – nee, gewoon eentjes en nulletjes. Aan/Uit. Voor/Tegen.

Een digibeet kan de was doen.

En het mooiste is wel: Politiek 2.0 is ook nog eens open source. Iedereen mag meeprogrammeren. Het enige wat je nodig hebt, is een muis, een modem en een mening. Voorzichtigheid is dus geboden: de kans op bugs is daardoor wel tamelijk groot. Er hoeft maar één nitwit op het verkeerde knopje te drukken, en de server crasht alweer. Daar kunnen de providers-Balkenende I, II en III over meepraten.

Maar dat deert Rita niet. Gewoon Control-Alt-Delete en opnieuw opstarten. Met haar provider in Den Haag heeft ze immers toch niks te maken. Zij is meer van ‘XS4ALL’ – surfen zonder firewall. Dat is dan meteen het enige, kleine nadeel van Politiek 2.0: niemand kan controleren of het virussen bevat. En zelfs de grootste computerleek weet hoe lastig een virus te verwijderen is, als je niet kan achterhalen waar het precies zit en wat het eigenlijk doet. Ondertussen infecteert het wel je hele computer.

Ik zou nog even wachten met downloaden, als ik u was.

Rob Wijnberg