Lek in nieuw paspoort

Van het nieuwe paspoort met een chip erin is tot 25 centimeter afstand de aanwezigheid waarneembaar. Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen stellen dat zij ook kunnen waarnemen van welk land uit de Europese Unie het paspoort afkomstig is. De informatie op de chip is niet afleesbaar. Eerder slaagden onderzoekers van de universiteit er in de chip in een ov-chipkaart en in die van beveiligingspassen te kraken.

De informatici maken er gebruik van dat Europese lidstaten wel dezelfde chiptechnologie hebben gekozen bij de keuze voor een nieuw type paspoort, maar niet voor dezelfde vorm van beveiliging.

De chip die er juist voor gemaakt is om draadloos afleesbaar te zijn, zendt signalen uit als er contact mee wordt gezocht, ook als dat gebeurt door ‘verkeerde’ apparatuur. Daardoor kan waarneembaar zijn of het paspoort afkomstig is uit Finland, Ierland, Slowakije of Nederland. „Want die worden allemaal gefabriceerd door SDU, met dezelfde vorm van beveiliging”, licht een woordvoerder van het ministerie Binnenlandse Zaken toe.

Nederland pleit er al langer in Brussel voor om ook voor de beveiliging dezelfde standaard te kiezen.