Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Coalitie tussen regering en oppositie in Kenia op de tocht

De politieke spanning in Kenia is vanmiddag hoog opgelopen door het besluit van de oppositie om alle besprekingen met de regering op te schorten. Oppositiepartij ODM verwijt regeringspartij PNU dat zij hun onderlinge afspraak over een machtsdeling niet nakomt. In een sloppenwijk in de hoofdstad Nairobi staken boze oppositieaanhangers autobanden in brand.

Kibaki en Odinga zouden afgelopen zondag reeds hun gezamenlijke kabinet presenteren, zo hadden zij vorige week donderdag aangekondigd. De voorgenomen coalitie is het praktische uitvloeisel van de machtsdeling waarmee regering en oppositie eind februari akkoord gingen in een poging om het geweld te stoppen dat uitbrak na de verkiezingen van eind december.

Kort voor de kabinetspresentatie kregen regeringspartij PNU en oppositiepartij ODM echter opnieuw ruzie over de uitleg van het akkoord en over de onderlinge verdeling van de ministersposten. Vanmiddag kondigde ODM aan dat het voorlopig geen besprekingen meer voert met PNU.

Regering en oppositie geven hun eigen uitleg aan het akkoord over de machtsdeling dat zij op 28 februari sloten onder regie van voormalig VN-chef Kofi Annan. ODM stelt dat de uitvoerende macht gelijk verdeeld moet worden over beide zijdes. PNU meent dat de eindverantwoordelijkheid blijft liggen bij de president. Odinga zou in een nieuw kabinet minister-president worden, Kibaki blijft president.

ODM en PNU verschillen voorts van mening over de verdeling van de kabinetsposten. ODM zegt akkoord te zijn gegaan met het grote aantal van veertig ministers als tegemoetkoming aan PNU, dat 44 ministers wenste. PNU weigert echter in ruil daarvoor enkele zware portefeuilles los te laten waar ODM om had gevraagd, aldus Odinga. PNU weerspreekt deze lezing.

Bij de gewelddadigheden die uitbraken na de omstreden presidentsverkiezingen in Kenia vielen minstens 1.500 doden. (Reuters, AP, BBC)