Bemmel zoekt voorspoed via station

Burgemeester Harry de Vries zegt het zonder hoorbare ironie: „Bemmel moet worden opgestuwd in de vaart der volkeren.” En hij weet ook hoe. „Je telt in Nederland niet mee als je geen station hebt.”

Maar een treinstation in Bemmel (gemeente Lingewaard, 43.000 inwoners) is niet haalbaar. Daarom heeft de burgemeester iets anders bedacht: de naam van het nabijgelegen station Elst moet worden veranderd in Elst-Bemmel. Naar het voorbeeld van Ede-Wageningen, Driebergen-Zeist en Naarden-Bussum.

Dubbele stationsnamen zijn extra bekend in Nederland, zegt De Vries. Hij verwacht gunstige economische effecten voor Bemmel. „Bedrijven willen een station in de buurt. Nu zullen ze zich realiseren dat werknemers en klanten Bemmel kunnen bereiken via Elst.” En dat komt goed uit, want bij Bemmel is nog ruimte op bedrijventerreinen. Maar werknemers moeten nog wel de bus nemen die sinds oktober op proef tussen Bemmel en Elst rijdt, een afstand van zes kilometer.

Het college van Lingewaard is bereid te betalen voor de naamsverandering. Als de naam morgen veranderd moet worden, kost dat volgens De Vries een ton, omdat dienstregelingsborden in het land moeten worden aangepast. Maar als Prorail en NS de naamswijziging ‘meenemen’ bij de aanpassing van de dienstregeling is het goedkoper. Het college van de gemeente Overbetuwe, waar Elst deel van uitmaakt, is niet tegen een dubbele stationsnaam.

Maar er is wel weerstand, bijvoorbeeld bij de SP in Provinciale Staten van Gelderland. Fractievoorzitter Eric van Kaathoven vindt dat gemeenschapsgeld niet moet worden besteed aan een „verwarrende” naamswijziging. „Reizigers komen aan in het midden van Elst en moeten dan met een, overigens niet zo beste busverbinding nog naar Bemmel.” De bus tussen beide plaatsen rijdt alleen in de spits.

Burgemeester De Vries vindt het „flauw” dat de SP dit zegt. „Om in Wageningen te komen, moet je ook in Ede uitstappen, dat weet iedereen”, zegt De Vries. En de buslijn willen we verbeteren.”

De SP is niet overtuigd van de gunstige economische effecten voor Bemmel. Van Kaathoven gelooft er „helemaal niets van”.