Al Fayed blijft geloven dat Diana werd vermoord

Ook nadat een Britse onderzoeksjury gisteren anders oordeelde, denkt Mohammed Al Fayed nog steeds dat prinses Diana en zijn eigen zoon Dodi op 31 augustus 1997 werden vermoord door het Britse koningshuis. “Het belangrijkste is, dat het moord is”, zei Al Fayed toen hij gisteren de rechtzaal verliet.

Na zes maanden van hoorzittingen bevestigde de jury de bevindingen van een eerder gerechtelijk onderzoek in 2006: het dodelijke auto-ongeluk van Diana en Dodi Al Fayed, in een verkeerstunnel in Parijs, werd veroorzaakt door het roekeloze rijgedrag van hun chauffeur en van paparazzi die de Mercedes van het liefdespaar achtervolgden. Bovendien, zo bracht de jury nog eens in herinnering, had chauffeur Paul Henri twee glazen Ricard gedronken en droegen Diana en Dodi geen veiligheidsgordels.

De juryleden oordeelden dat er sprake was van ‘unlawful killing’, hetgeen neerkomt op doodslag. Hieraan zouden zowel de chauffeur, die zelf bij het ongeval omkwam, als de fotografen schuldig zijn. Voor de fotografen, die allen niet-Brits zijn, heeft de uitspraak van de Britse jury geen juridische gevolgen omdat het incident in Frankrijk plaatsvond.

Al meer dan tien jaar verdedigt de Egyptische miljardair Al-Fayed de these dat zijn zoon en de Britse prinses het slachtoffer waren van een complot dat zou zijn georkestreerd door prins Philip, de vader van de voormalige echtgenoot van Diana, prins Charles. Het hoofddoel van de aanslag zou zijn om een huwelijk van Diana met Dodi - een moslim - te voorkomen. Toen Al Fayed begin dit jaar zelf moest getuigen voor de jury, beschuldigde hij onder andere de Britse ex-premier Tony Blair, de geheime dienst MI6, Londense politiecommissarissen en Dianas oudere zus van betrokkenheid.

Vandaag verklaarde een woordvoerder van Al Fayed dat hij nog steeds gelooft dat de Britse geheime dienst MI6 een rol speelde in de dood van het paar. Het is nog onduidelijk of Al Fayed verdere juridische stappen zal zetten.