Van Krimpen verlaat in 2009 Haags museum

„Je moet nooit veel langer dan zeven jaar ergens werken”, zegt Wim van Krimpen. „De meeste museumdirecteuren blijven te lang zitten.”

Van Krimpen (67) vertrekt per 1 januari 2009 als directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. Zijn contract liep in 2007 al af wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, maar hij wist zijn aanstelling met twee jaar te verlengen. In 2000 trad de voormalig directeur van de Rotterdamse Kunsthal aan in het Haagse Gemeentemuseum. Onder zijn leiding groeide dat uit tot een van de best bezochte musea van Nederland, met jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers.

Van Krimpen zette veel tentoonstellingen op volgens een inmiddels bekend recept: twee à drie blockbusters per jaar, en verder kleine tentoonstellingen. Ook bouwde hij het Gemeentemuseum uit met een aantal nieuwe onderdelen, zoals het GEM, het Fotomuseum Den Haag en Gemak, het centrum voor kunst, politiek en debat. „Het staat nu allemaal mooi op de rails”, zegt Van Krimpen tevreden. „Het werk is gedaan. Mijn opvolger kan zich vooral bezighouden met de programmering.”

Volgens de directeur zijn er nog geen gesprekken gevoerd met mogelijke opvolgers. „Dit weekend hebben we een advertentie in de krant gezet. Het bestuur wil een zorgvuldige procedure starten.”

En dan lachend: „Toen mijn dochter dit weekeinde de advertentie in de krant zag staan voor een nieuwe directeur van het Gemeentemuseum, zei ze: ‘Pa, je voldoet aan geen van de criteria’.”

Over zijn toekomstige plannen laat hij zich niet uit. Maar: „Ik houd niet van golfen, ik ga opgewekt aan iets nieuws beginnen.”