Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Tsvangirai: houd druk op Mugabe

De Zimbabweaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft de internationale gemeenschap opgeroepen sterke druk uit te oefenen op president Robert Mugabe om zijn nederlaag in de negen dagen geleden gehouden verkiezingen te erkennen.

Tsvangirai, die vanochtend is aangekomen in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg, deed de oproep vandaag in de Britse krant The Guardian. In een opinieartikel vraagt Tsvangirai het Internationaal Monetair Fonds miljarden dollars aan hulp in te houden totdat Mugabe akkoord gaat met zijn aftreden.

Ook vraagt hij Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de druk op Mugabe op te voeren om zijn veronderstelde verlies te erkennen.

Volgens Roy Bennett, een voormalig partijlid van de MDC in ballingschap, is Tsvangirai vandaag in Zuid-Afrika voor een aantal ‘besloten ontmoetingen’. Over de aard van deze gesprekken wilde Bennett niets zeggen.

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki voerde tot dusverre vooral stille diplomatie. Hij heeft Mugabe niet openlijk bekritiseerd voor het uitblijven van een uitslag in de presidentsverkiezingen, nu negen dagen na de stembusgang.

Mugabe wil eerst een hertelling van de stemmen. De MDC wil dat de kiescommissie de uitslag bekendmaakt vóórdat zo’n hertelling plaatsvindt. In de rechtszaak die de oppositie over deze kwestie heeft aangespannen, meldde het Hooggerechtshof in Harare vandaag dat het morgen uitspraak zal doen. De nationale kiescommissie, die door Mugabe is benoemd, voert aan dat het hof in deze zaak niet bevoegd is.

De MDC zegt op basis van eigen tellingen dat haar leider de stembusgang heeft gewonnen. Tsvangirai eiste zaterdag voor het eerst zelf publiekelijk het presidentsschap op. Daarmee zou een einde komen aan 28 jaar overheersing door Mugabe en zijn partij Zanu-PF, die volgens de officiële uitslagen haar meerderheid in het parlement al kwijt is.

Tsvangirai’s roep om hulp, vandaag, volgt op een reeks van nieuwe bezettingen van boerderijen door aanhangers van Mugabe. De president riep gisteren volgens de Zimbabweaanse staatskrant The Herald op de begrafenis van een oom van zijn vrouw de zwarte bevolking van zijn land op te voorkomen dat de landerijen opnieuw in handen van de voormalige blanke kolonisatoren komen.

Op dezelfde dag kwamen de eerste berichten over knokploegen en ‘oorlogsveteranen’ uit de tijd van de onafhankelijkheidsstrijd die weer actief zijn. Ze bezochten vijf tot zes boerderijen in het zuiden van het land en gaven hun blanke landgenoten te verstaan dat ze zich uit de voeten moeten maken.

Ingrijpen van de politie kon bezettingen voorkomen, meldde de voorzitter van een belangrijke boerenbond. (Reuters, AFP)

Meer over de nasleep van de verkiezingen in Zimbabwe:nrc.nl/zimbabwe