Olympisch vuur doelwit van Londense betogers

De tocht van de olympische vlam door Londen is gisteren ontaard in chaos. Ongeveer duizend demonstranten betoogden tijdens de 48 kilometer lange estafetteloop door de stad tegen het beleid van China in Tibet. Enkelen van hen probeerden de olympische vlam te doven. Eén betoger lukte het een hand op de fakkel te leggen, twee anderen trachtten de vlam met een brandblusser te doven. Tevergeefs, ze werden samen met ruim dertig anderen gearresteerd.

De Londense politie had in totaal zo’n tweeduizend agenten ingezet om de veiligheid tijdens de fakkelloop van het Wembley stadion naar de O2 Arena te garanderen. Tijdens de tocht probeerden demonstranten de weg te blokkeren. Ook werd er met Tibetaanse vlaggen gezwaaid en riepen betogers leuzen als ‘Free Tibet, Free Tibet’ en ‘Stop killing in Tibet!’. Om de menigte te ontlopen is de fakkel uiteindelijk (tegen het oorspronkelijke reisschema in) per dubbeldekker vervoerd.

Het olympisch vuur is op 24 maart in het Griekse Olympia ontstoken en zal nog 21 landen passeren voor het begin van de Olympische Spelen, op 8 augustus in China. Vandaag komt de fakkel aan in Parijs. Zoals veel andere deelnemende landen houdt ook Frankrijk rekening met anti-China-betogingen. (BBC, AP)