Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

Moslimgraven bij Lille geschonden

Vandalen hebben bij het Noord-Franse Lille meer dan honderd graven vernield op een islamitische begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Aan een van de grafstenen was een varkenskop gehangen. President Sarkozy sprak van ”een volstrekt onduldbare daad van racisme”. Een jaar geleden werden op dezelfde begraafplaats ook moslimgraven geschonden. Daarvoor werden drie mannen van 16, 18 en 21 jaar veroordeeld. In Frankrijk vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog zo`n 600.000 mannen uit de Noord-Afrikaanse koloniën Algerije en Tunesië mee, onder wie veel moslims.