een weekeinde vol voetbal

Klaas-Jan Huntelaar behoort sinds gisteren tot het selecte gezelschap van voetballers met meer dan honderd doelpunten in de eredivisie. De 24-jarige spits van Ajax scoorde drie keer in de door zijn ploeg gewonnen thuiswedstrijd tegen De Graafschap (4-1). Hij heeft nu 102 doelpunten op het hoogste Nederlandse niveau gemaakt. Huntelaar scoorde 33 keer voor Heerenveen en 79 maal voor Ajax in de eredivisie. Hij heeft dit seizoen in 32 competitieduels 32 doelpunten gemaakt. De spits is nog ver verwijderd van het Amsterdamse clubrecord van Henk Groot, die in het seizoen 1960/1961 41 keer doel trof. Marco van Basten liet in het seizoen 1980/1981 als laatste speler van Ajax meer dan 35 competitietreffers noteren. Hij maakte toen 37 doelpunten.

NAC Breda heeft een lastige klip omzeild op weg naar de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. De ploeg van trainer Ernie Brandts nam drie punten mee bij FC Groningen en bleef daardoor derde op de ranglijst. Groningen-trainer Ron Jans was niet mild over de prestatie van zijn ploeg in de eerste helft. „Dit was de eerste keer in zes jaar FC Groningen dat ik me schaamde dat ik eindverantwoordelijke ben. Het was waardeloos, schijtebakkerig. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo woedend ben geweest. Dit kan niet en dit wil ik nooit meer zien. Ik had in de rust wel mee willen fluiten met het publiek toen we van het veld af gingen.” Hij zag zijn elftal voor rust met 0-2 achter komen. De tweede helft beviel hem beter. „Toen was het een strijdbaar collectief. De eerste helft was een nul, de tweede een acht.”

AZ-trainer Louis van Gaal wilde na de gewonnen wedstrijd tegen VVV-Venlo (3-2) nog niet zeggen of zijn spelers hem al overtuigd hebben ook na dit seizoen te blijven in Alkmaar. „Ik ga niet iedere week rapportcijfers uitdelen”, zei Van Gaal.

FC Volendam-spits Jack Tuyp heeft vrijdagavond met zijn 25ste competitietreffer in de uitwedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn (3-6) een weddenschap met de Volendamse zanger Jan Smit gewonnen. De artiest moet daardoor een speciaal lied schrijven voor de topscorer van de eerste divisie en tevens een optreden verzorgen in het stadion van de koploper van de eerste divisie.

Koploper Manchester United is in de Engelse competitie gestruikeld over Middlesbrough-spits Afonso Alves. De voormalig Heerenveen-speler toonde zijn nieuwe club eindelijk hoe gevaarlijk hij kan zijn en dwong met twee treffers Manchester United tot een gelijkspel: 2-2. Alves verliet even later onder begeleiding van een staande ovatie het veld. „Hier hebben we op zitten wachten”, zei manager Gareth Southgate over de Braziliaan. Chelsea, dat zaterdag met 2-0 bij Manchester City won, is ManUnited nu tot op drie punten genaderd. Nummer drie Arsenal verspeelde punten bij Liverpool (1-1) en blijft met nog vijf duels te spelen op zes punten volgen.

Jerrel Hasselbaink (36) en Glenn Loovens (24) hebben met Cardiff City de finale van de FA Cup in Engeland bereikt. De ploeg uit Wales versloeg zondag op Wembley in Londen Barnsley met 1-0. Cardiff City speelt op 17 mei de finale op Wembley tegen Portsmouth, dat zaterdag West Bromwich Albion met 1-0 uitschakelde.

FC Porto heeft zaterdagavond opnieuw de Portugese titel veroverd, voor de 23ste keer in het bestaan van de club. De koploper is vijf duels voor het einde van het seizoen onbereikbaar voor de concurrentie.

Tegen PSV lukte het niet, maar van Reggina kon Fiorentina voor eigen publiek wel winnen. Het competitieduel eindigde zondag in 2-0. De club uit Florence blijft vierde in de Serie A en heeft in de strijd met AC Milan om de laatste Champions Leagueplaats vier punten voorsprong. Internazionale verdedigde zijn titelkansen door in Bergamo met 2-0 te winnen van Atalanta. De voorsprong op AS Roma is nu weer vier punten.

In de strijd om de Spaanse titel liet koploper Real Madrid punten liggen tegen Mallorca (1-1) en verloor achtervolger Villarreal van Sevilla (2-0). Wesley Sneijder scoorde voor Real.

Bayern München is verder uitgelopen op de achtervolgers. De Duitse lijstaanvoerder won van VfL Bochum (3-1) en heeft nu negen punten voorsprong op de nummer twee, Schalke 04. Mark van Bommel liep al na 27 minuten, bij een stand van 0-0, tegen zijn tweede rode kaart van het seizoen aan. Twee overtredingen leverden Van Bommel even zoveel gele kaarten op. Hamburger SV ging onderuit bij regerend kampioen VfB Stuttgart (1-0). Uit de laatste drie wedstrijden haalde HSV slechts twee punten. Arnold Bruggink was trefzeker voor Hannover 96. Zijn ploeg verloor wel, met 3-2 bij VfL Wolfsburg.