Televisie Voorkeur

Formule 1 Grand Prix kwalificatie in Bahrein. RTL7, 23.15-0.00u. A technician installs temperature-pressure sensors in tyres ahead of the Bahrain F1 Grand Prix April 3, 2008. The Bahrain F1 Grand Prix takes place April 6. REUTERS/Caren Firouz (BAHRAIN)
Formule 1 Grand Prix kwalificatie in Bahrein. RTL7, 23.15-0.00u. A technician installs temperature-pressure sensors in tyres ahead of the Bahrain F1 Grand Prix April 3, 2008. The Bahrain F1 Grand Prix takes place April 6. REUTERS/Caren Firouz (BAHRAIN) REUTERS

actualiteiten

Buitenhof. Socioloog Abram de Swaan geeft zijn visie op Amerikanen, de Amerikaanse cultuur en de tijdgeest. Daarbij staat de verschuivende positie van de Verenigde Staten in de wereld centraal. Ned.1, 12.10-13.10u.

Panorama: Een weekend in Riga. Een reportage over sekstoerisme in Riga. Deze hoofdstad is binnen de Europese Unie in korte tijd een magneet geworden voor sekstoeristen. Er zijn naar schatting 20.000 prostituees actief in Letland. Dat is evenveel als in Frankrijk, een land met bijna 65 miljoen inwoners. Letland telt echter maar twee miljoen inwoners. België 2, 20.10-20.55u.

Kruispunt. Vorige maand is op 78-jarige leeftijd de Vlaamse schrijver en cineast Hugo Claus overleden. Claus leed aan de ziekte van Alzheimer en had zelf het moment van zijn dood bepaald en om euthanasie gevraagd. Kruispunt belicht de commotie rond de euthanasie van Hugo Claus. Ned.2, 22.40-23.15u.

Zembla: Overleven in Irak. Volgens de Wereld Vrede Index is Irak inmiddels het gevaarlijkste en gewelddadigste land van de wereld. Ook blijkt uit onderzoek dat meer dan de helft van de Irakezen het leven momenteel slechter vindt dan onder het schrikbewind van Saddam Hussein. De beloofde democratie door de coalitie van Engelsen en Amerikanen lijkt nog lang niet in zicht. Ned.2, 21.45-22.30u.

documentaire

De vrouw die denkt als een koe. De autistische Temple Grandin werkt als consultant voor dierenparken en slachthuizen, omdat zij als geen ander weet hoe dieren waarnemen en denken. Haar studie naar de overeenkomsten tussen de innerlijke wereld van mensen met een autistische stoornis en dieren levert spectaculaire nieuwe inzichten op. Ned.2, 18.20-19.10u.

Louis Theroux’s African hunting holiday. In de controversiële jachtindustrie in Zuid-Afrika gaan kapitalen om. Louis Theroux reist af naar Zuid-Afrika en probeert te achterhalen wat toeristen drijft hier op jacht te gaan. BBC2, 22.00-23.00u.

Tiger spy in the jungle. Natuurdocumentaire over vier tijgerwelpen in de Indiase jungle. Twee jaar lang werden zij gevolgd met camera’s die aan olifanten waren bevestigd. BBC1, 21.00-22.00u.

informatief

Je zal het maar hebben. Een nieuwe reeks reportages waarin jongeren openlijk over hun aandoeningen of ziekte praten. De 18-jarige Fiona heeft primair lymfoedeem. Presentatie: Ruben Nicolai. Ned.3, 22.35-23.10u.

ZDF Expedition. De Duitse wetenschapper Herbert Schröder-Stranz ondernam in 1912 een poolexpeditie met zijn team, maar die mislukte. In juli 2007 ging avonturier Arved Fuchs opnieuw op pad om uit te zoeken wat er precies met de verdwenen leden van de expeditie is gebeurd. ZDF, 19.30-20.15u.

cultuur

Boeken. Politicologe Wietske Versteeg over haar boek Dit is geen dakloze. Wytske Versteegs debuut gaat niet alleen over daklozen, maar ook het denken over status, hulpverlening en verslaving. Ned.1, 11.30-12.00u.

Vrije geluiden. Een spectaculair optreden van het Haarlemse jumpjazzgezelschap JZZZZP met o.m het Nederlands Saxofoon Kwartet, de Mozambikaanse zanger-gitarist Neco Novellas, en rock&roll pionier en koning van de honkers Big Jay McNeely. Ned1.1, 10.30-11.30u.

amusement

Tomtesterom. In deze nieuwe realityserie onderzoekt Tom Waes of bestaande handleidingen uitkomst bieden in de praktijk. Met de ‘How to..’-boekjes aan de hand wordt gekeken of bokser, paparazzo of wereldrecordhouder worden voor iedereen is weggelegd. België 1, 20.30-21.15u.

sport

Olympic torch relay. Verslag van de aankomst van het Olympisch vuur in Londen. BBC1, 18.35-19.00u. en ook om 23.15-23.50u.

Studio Sport. Met wielrennen: de Ronde van Vlaanderen, basketbal: de NBA-competitie Chigago - Cleveland en het EK turnen in Clermont-Ferrant. Ned.1, 18.00-19.05u.

RTL Voetbal: Eredivisie. Samenvattingen van de vandaag gespeelde wedstrijden. Met o.m. Feyenoord - FC Utrecht, Ajax - De Graafschap en FC Groningen - NAC Breda. RTL 4, 19.00-20.30u.