Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

De theepiramide

De tijd dat thee alleen goed was tegen de dorst ligt achter ons. Thee reinigt, thee kalmeert, thee troost. Bij uitzonderlijke kwaliteiten past een uitzonderlijke verpakking. Zo leidt de honderdjarige evolutie van het theezakje tot de theepiramide. Meer dan in het conventionele zakje hebben de theeblaadjes in een piramide de ruimte om door het water te zweven en hun smaakstoffen af te staan. Toegegeven, na het trekken van de thee ziet het piramidezakje er even deplorabel uit als andere natte zakjes, lekkend op de rand van het schoteltje. Maar vooraf is het een luxueus genoegen, zo’n perfect afgewerkt theezakje van ragfijne, geweven stof in een fragiele driedimensionale geometrie. Transparant, ajour en onbezwalkt, zulk mooi ondergoed heb ik niet eens.