Bulgaarse yoghurt

Het was begin jaren tachtig, opgejaagd door hormonen en geïnspireerd door verhalen over wilde feesten op de Griekse eilanden, sprong ik met een interrailpas op de trein. Na anderhalve dag strandde ik in de Bulgaarse stad Sofia. Ik stond daar om één uur ’s nachts en ik was bang. Ik besloot een taxichauffeur om te kopen om me naar een slaapplaats te brengen. „Hostal?”, vroeg ik, en zwaaide met een twintig dollar biljet. Hij stopte mijn rugzak achterin en reed me honderd meter verder de straat in. „Hostal”, zei hij.

Overal in Sofia werd ik achterna gelopen door straatverkopers met illegale waren en geldwisselaars. Na anderhalve dag had ik er schoon genoeg van. Behalve yoghurt kon ik niet bedenken wat Bulgarije de wereld ooit geschonken had. Wist ik veel dat Churchills lievelingswijn, de Melnik, uit Bulgarije kwam en dat hij daar elk jaar 500 liter van bestelde. Wist ik veel dat Dionysus, god van de wijn, uit Thracië kwam, dat gedeeltelijk in Bulgarije ligt. En wist ik veel dat Bulgarije al drieduizend jaar wijn verbouwt. Ik kende alleen de goedkope blends onder op het schap van de supermarkt.

Eind jaren negentig stortte de markt voor Bulgaarse wijn in elkaar door de val van het ijzeren gordijn, maar nu is het land sterk aan het terugkeren. Los van wijn uit internationale druivensoorten, zoals cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, zijn Bulgaarse wijnboeren al enige tijd bezig om het allerbeste te verkrijgen uit lokale druivensoorten, zoals de Mavrud, de Rubin en de Melnik. Het is deze laatste die onderweg is om de topper van Bulgarije te worden met z’n aroma’s van tabak, pruim en provençaalse kruiden. Je proeft dat de zon goed schijnt, want Melnik is een zachte, fluweelachtige krachtpatser. Een sumoworstelaar met bakken aan fruit, specerijen, chocolade en cederhout in de smaak. Dit is wijn voor troostvoedsel, Limburgs zuurvlees met aardappelpuree en rode kool. Ik word hier heel vrolijk van en de prijs maakt de grijns rond mijn mond alleen maar breder. Zesentwintig jaar na mijn vakantie begin ik eindelijk van Bulgarije te houden.

Nobile Melnik 2006 van Logodaj wineries, €7,95 euro, via www.pirinwines.com mennosimon@nrc.nl