Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Verleidelijk trage ritmes van Benga

cd dubstep Benga:Diary Of An Afro Warrior ****-
cd dubstep Benga:Diary Of An Afro Warrior ****-

cd dubstep

Benga:Diary Of An Afro Warrior ****

Het noodlot van drum ‘n’ bass was destijds dat dit genre ter inspiratie vooral naar zichzelf ging kijken. De muziek beet in de eigen staart en zo ging de volgende plaat nog meer op de vorige lijken dan de plaat daarvoor. Ook bij dubstep, het tragere, dreinende halfbroertje van drum ‘n’ bass dat de laatste jaren vanuit Zuid-Londen furore maakt, zit dat risico erin.

Maar niet als het aan Benga ligt. Deze producer verraste met de sterke, pakkende single Night, gedraaid op dansvloeren en radiostations ver buiten het dubstep-ghetto. Zo is het ook op zijn tweede album, waarop hij zijn gevoel voor detail inzet voor slimme ‘hooks’ en aangrijpende, abstracte texturen. Waar sommige genregenoten vooral voor de aardbolschuddende baslijnen gaan, daar smeert Benga met succes synthetische stijlmiddelen en geluiden uit de techno over zijn aardse, verleidelijk trage ritmes.

Zijn gevoel voor dosering leidt tot sterke stukken die soms iets te spaarzaam uitvallen voor gebruik thuis, maar het is moeilijk om niet glimlachend om te gaan voor de verrassende ‘handclaps’ in Crunked Up.