Opinie

Trots op Rita

Youp

Ik begin dit stukje met mijn excuses aan te bieden aan Louis van Gaal. Waarom? Geen idee. Of ik hem beledigd heb? Nee. Maar ik weet dat ik Louis daar een enorm plezier mee doe. Louis eist regelmatig op hoge toon excuses en krijgt ze eigenlijk nooit. Daarom lijkt het me zo leuk voor hem om zomaar op een zaterdag van een columnist gratis excuses aangeboden te krijgen.
Of ik hem daarna ga kwetsen? Nee! Ik zie mijn excuses ook niet als een voorschot op een pissig stukje in de toekomst. Helemaal niet. Ik doe Louis gewoon een plezier. Hij leest dit en roept naar Truus in de keuken: „Ik krijg excuses van Youp!” Truus, toch vier keer slimmer dan Louis, zal vragen of dat geen grapje is. Of het niet juist kwetsend bedoeld is?
„Dat schrijft hij er niet bij! Anders zou hij dat toch wel aangeven?”, bast de trainer.
Het was sowieso een beetje de week van de excuses. Geert wilde de verontschuldigingen van onze premier, die met een verslagje op de proppen kwam. Daarin stond dat Geert had aangekondigd dat hij in zijn vakantiefilmpje bladzijden uit de Koran zou verbranden. Een goed Arisch gebruik. In de open haard nog wel.
Volgens onze Geertje heeft JP het allemaal uit zijn gereformeerde duim gezogen. Hij heeft dat namelijk nooit gezegd. Ik geloof Geert. Natuurlijk heeft JP dat verzonnen. Die heeft af en toe van die stoute fantasietjes en die laat hij dan in een verslagje zetten. Beetje dollen moet toch kunnen?
JP zelf wil weer excuses van het blaadje Opinio, dat een aprilgrapje met hem heeft uitgehaald. Ze hebben een zogenaamde rede van hem afgedrukt. Allemaal verzonnen. Volgens Geert niet. Sterker nog: hij was erbij toen JP de toespraak hield. Samen met Joran.
Jort wil excuses van Georgina. Niet omdat ze getongd heeft met een ander, maar omdat ze het in het openbaar deed. En hij wil excuus van roddelaars die het opschreven, filmden en uitzonden. Deugt niet volgens Jort, wiens blaadje ooit schreef over de opzwepende SM-nachten van Nina Brink. Grappig. Ik weet trouwens zeker dat Kelder en zijn vrouw een grap uithalen. Zo dom is die Sjors nou ook weer niet.
Wie ook haar excuus wil aanbieden is Rita. Ze schaamt zich voor de abominabele presentatie van haar partij, die geen partij genoemd mag worden. Het is een beweging!
Ik vind dat humor. Je noemt het een beweging en je komt op krukken. Symbolischer kan het bijna niet. Rita vond het een gênante avond. Die treurige rode, witte en blauwe ballonnen, die van een graf gejatte bos bloemen en dat verschrikkelijke Wilhelmus. Kay van de Linde speelde voor de zoveelste keer Amerikaatje in de polder!
„Ik keek die zaal in en zag tijdens ons volkslied al die ontevreden dikkerds met hun arm schuin omhoog staan, maar dat kwam waarschijnlijk door de pijnstillers”, vertelde Rita mij gisteravond door de telefoon. Rita belt mij altijd als ze in de put zit.
„Hallucinazi’s”, probeerde ik haar op te monteren, maar Rita heeft zeker op dat soort momenten duidelijk een ander gevoel voor humor.
Ik stelde haar gerust dat het een absolute topavond was. Dat die boot helemaal niet op de Henri Dunant leek. Hip schip met leuke vrienden. En ook heel belangrijk: Gordon en Willibrord erbij. Toch BN’ers waar normaal om geknokt wordt. Hoog niveau dus. Was Harry Mens ziek? Ik prees Rita om haar transparantie op het gebied van de financiën. Niet dat Haagse achterkamertjeswerk. Wel subtiel om de namen van de gevers geheim te houden. In dit geval heb je ook niet zoveel aan namen. De meeste vastgoedboeren staan normaal alleen met hun initialen in de krant. De enige die bekend heeft dat ze meebetaalt is Nina Brink. We hebben het over de geliefde, fijnbesnaarde zakenvrouw, die van de SM… En opeens viel alles op zijn plek. De nachtelijke spierscheuring van Rita! En ook nog opgelopen in haar kelder? Nog een grap van Jort? Dan is er vast een filmpje van.