Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Toekomststad

Masdar foto Foster + Partners
Masdar foto Foster + Partners

Als je erover zou fantaseren waar je een ‘stad van de toekomst’ zou bouwen, zal je niet direct uitkomen in de woestijn. Toch is er een plan om in de hete zandvlakten van Abu Dhabi, dat ligt in de Verenigde Arabische Emiraten, de stad Masdar te bouwen. Masdar zal niet zijn zoals de vervuilde steden waarin jij en ik wonen. Het zal een stad zijn waar geen afval meer mag zijn. Al het afval dat mensen daar produceren moet hergebruikt kunnen worden. Energie zal komen van zonnepanelen en windmolens, en er wordt biologisch gegeten. Auto’s zullen er niet toegelaten worden; je mag er wandelen en fietsen. Maar in de woestijn zal het heet zijn. Vele straatjes in de stad zullen ervoor moeten zorgen dat er schaduwrijke plekjes zijn. En de hoge muren rondom Masdar moeten waarborgen dat 50.000 stedelingen geen last krijgen van zandstormen. Hoewel de plattegrond van Masdar, zoals je op de foto ziet, veel weg heeft van een enorme chip, is dat het enige dat doet denken aan science fiction. Deze stad van de toekomst is vooral een milieuvriendelijke schone stad, waar waardevolle planten en diersoorten zoveel mogelijk behouden zullen blijven. Bovenal zal Masdar koolstofneutraal zijn. Het is daar niet de bedoeling dat je een scheet laat.