Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Selectie Buitenland

Parijs

De Franse vormgever Pierre Paulin (1927) schiep in de jaren zestig meubels van mousse in simpele, golvende vormen bedekt met gebreide jersey. Zijn motto bij al zijn ontwerpen voor zitmeubilair was: ,,Een fauteuil moet zijn zitter beschermen”. In Nederland staat hij bekend als vormgever van Artifort-meubels. Voor de Fransen blijft Paulin de ‘pop’-designer die in 1971 drie privé-vertrekken voor president Pompidou in het Elysée inrichtte.

Pierre Paulin le design au pouvoir t/m 27 juli in de Galeries des Gobelins, 42, avenue des Gobelins, Parijs, www.mobiliernational.cultu2008.04.04-nrc

Parijs

Art Paris, foire d’art moderne et contemporain t/m 7 april in het Grand Palais www.artparis.fr; Salon du dessin t/m 13 april in het Palais de la Bourse www.salondudessin.com

Londen

De acht ‘Histories’ van William Shakespeare verhalen over een bloedige eeuw in Engeland vanaf 1398, met de Rozenoorlog, de slag bij Bosworth Field en Richard III. Voor dit project werkte een groep van 34 acteurs twee jaar samen voor de 264 rollen, waardoor acteurs en regisseurs elkaar en de toneelstukken steeds beter begrepen en konden experimenteren in een sfeer van vertrouwen.

T/m 25 mei, The Histories van William Shakespeare, RSC, Roundhouse, Chalk Farm Road, Londen NW1, 0044844 482 8008 & www.roundhouse.org.uk

Londen

In Pursuit of Antiquity: Drawings from the Giants of British Neo-Classicism t/m 1 juni in het Sir John Soane’s Museum; tekeningen van Britse architecten vanaf 1700, 13 Lincoln’s Inn Fields, Londen WC2, 004420 7440 4246 & www.soane.org

Brussel

Paul Klee, Overal theater t/m 11 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078200, www.bozar.be; Jan Fabre, De geleende tijd t/m 18 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078200, www.bozar.be; Van Gilgamesh tot Zenobia, Oudheden uit het Nabije Oosten en Iran t/m 27 april, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel 0032 27417211, www.kmkg-mrah.be

Hamburg

Van 11 t/m 20 april is voor de vierde keer Hamburg het centrum voor fotografie in Duitsland. Als pers- en mediastad is de Hanzestad een goede locatie: hier woont het gros van de Duitse fotografen en hier zijn belangrijke fotocollecties gehuisvest. De Triennale der Photographie komt met 70 exposities van Candida Höfer, Peter Fischli, Thomas Demand en vele anderen zowel in grote musea als in kleine galeries. Inl 0049-1716910761 en www.phototriennnale.de.

Neurenberg

Tanzen!08, tango, salsa, orïentaalse dans en ballet in meer dan 70 voorstellingen, t/m 19 april in Neurenberg: www.tanzen08.de;

Berlijn

Biennale, 50 kunstenaars buigen zich over de geschiedenis van Berlijn, van 5 april t/m 15 juni in Berlijn: www.berlinbiennale.info

Cardiff

De expositie van de groep die vorig jaar Wales in de Biennale van Venetië vertegenwoordigde is nu thuis. De titel And so it Goes verwijst naar een spreuk van de transitie van leven naar dood. Alle kunstenaars werken op een afstandelijke manier en hebben een fascinatie met vooruitgang. Zo lijkt de film van Heather en Ivan Morrison Dark Star op een rockalbum hoes, met zonovergoten landschappen in Arizona, waarboven ronddraaiende meteorietachtige vormen langzaam richting aarde vallen.

T/m 13 april, And so it Goes, Chapter Gallery Market Road, Canton Cardiff, Wales, 004429 2031 1050 & www.chapter.org