Seks bevrijdt Chinese jeugd van ouders

Chinese jongens houden het liever bij één nachtje. Dan hoeven ze niet te vertellen hoeveel ze verdienen. En je houdt de familie zo buiten je privéleven.

Chinees stel voor de ingang van een discotheek in Peking. Meisjes willen alleen rijke jongens. Foto AP Een stelletje voor de ingang van een populaire bar in de Chinese hoofdstad Peking. Foto AP **ADVANCE FOR** A Chinese couple stands outside the colorful entrance to a popular bar in Beijing China, Saturday, June 2, 2007. China is in the midst of a sexual revolution, a byproduct of rising prosperity and a loosening of government restrictions on private life. But this revolution is taking place largely behind closed doors. The word "sex" is spoken only among close friends, and then usually in a whisper. Parents and teachers are often too embarrassed to talk frankly about "xing" (pronounced shing), or sex in Mandarin Chinese. (AP Photo/Ng Han Guan)
Chinees stel voor de ingang van een discotheek in Peking. Meisjes willen alleen rijke jongens. Foto AP Een stelletje voor de ingang van een populaire bar in de Chinese hoofdstad Peking. Foto AP **ADVANCE FOR** A Chinese couple stands outside the colorful entrance to a popular bar in Beijing China, Saturday, June 2, 2007. China is in the midst of a sexual revolution, a byproduct of rising prosperity and a loosening of government restrictions on private life. But this revolution is taking place largely behind closed doors. The word "sex" is spoken only among close friends, and then usually in a whisper. Parents and teachers are often too embarrassed to talk frankly about "xing" (pronounced shing), or sex in Mandarin Chinese. (AP Photo/Ng Han Guan) Associated Press

Zhao Jian weet niet meer hoeveel meisjes hij in discotheek Babyface heeft versierd. Gestoken in een hippe vale spijkerbroek, hangt hij samen met andere jongeren – biertje in de ene hand, sigaret in de andere – voor de ingang van de populaire dansclub. Hij schat dat hij zo’n tien avontuurtjes heeft gehad.

„Meisjes kiezen een partner op basis van economische vooruitzichten. Bij een onenightstand hoef ik niet te zeggen hoeveel ik verdien”, zegt Zhao. De 23-jarige bankbediende met een guitig gezicht woont nog bij zijn vader. Daarom neemt hij de meisjes mee naar de goedkope hotels van de keten Rujia. „Een kamer kost daar acht euro per twee uur. Dat kan ik me nog net permitteren.”

Door de gestegen welvaart maakt de Chinese stadsjeugd een soort seksuele revolutie door. Daarnaast bemoeit de overheid zich steeds minder met het privéleven van haar burgers. De huidige losse houding ten aanzien van seks staat in groot contrast met vroeger, toen Mao verbood om in het openbaar te kussen of elkaars hand vast te houden. Nog in de jaren tachtig zou een stelletje dat openlijk verliefd was vol ongeloof en gêne zijn aangegaapt.

In discotheek Mix, niet ver van Babyface, spelen groepjes jongeren poker terwijl ze nippen aan groene thee met whisky. Een van hen is wijnverkoper Liu Zhenjiu (23). Liu zegt dat hij vaak met groepen naar karaokebars gaat. Het is gebruikelijk dat vrienden dan vrijgezelle introducés meenemen. Zo ontstaan nieuwe liefdes. Liu is net gedumpt door zijn vriendin en heeft geen behoefte aan een vaste relatie. „Ik verdien 250 euro per maand. Dat was niet genoeg voor mijn vriendin. Om mijn verdriet te vergeten, zoek ik vandaag een meisje voor één nacht”, zegt hij. Volgens Liu zijn meisjes een stuk traditioneler dan jongens. Maar als je ze met respect behandelt, laten ze hun principes wel varen.

De vrije seksuele moraal onder Chinese jongeren kent een schaduwzijde. Volgens een onderzoek van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen heeft 60 tot 70 procent van de huidige jeugd net als Liu en Zhao seks voor het huwelijk. Eind jaren tachtig was dat nog 15 procent, zo blijkt uit het door socioloog Lin Yinhe in zeven Chinese steden uitgevoerde onderzoek. Lin constateerde verder dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben rond de zeventien jaar ligt, vijf jaar eerder dan mannen en vrouwen die nu tussen de 31 en 40 jaar oud zijn.

Psychologe Hou Zhiming (54) van het adviesbureau voor vrouwen Maple is niet alleen verontrust over de steeds jongere leeftijd waarop meisjes zich bij haar melden, zij maakt zich met name zorgen over het groeiend aantal geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen. De zorgwekkende ontwikkeling hangt volgens Hou samen met de gebrekkige seksuele voorlichting. „Jongeren zijn niet voorbereid op veilig vrijen. Op scholen wordt tijdens de lessen biologie, gezondheidsleer en psychologie over de anatomie van de mens gesproken. Maar seks komt nooit expliciet aan bod. Ouders vinden het genant om hun kind vertrouwd te maken met voorbehoedsmiddelen.”

De huidige Chinese jongeren zijn volgens Hou als gevolg van het één kindbeleid niet gewend verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag. „De kleine keizertjes en keizerinnetjes worden aanbeden door hun grootouders en ouders . Ze zijn tot op het bot verwend en denken niet na over de gevolgen en risico’s van hun seksuele avontuurtjes.” Hou wijst er op dat de overheid niet blind is voor de gevolgen van de veranderende seksuele moraal. Daarom staan nu op elke universiteit in China condoomautomaten.

Niet alle studenten hebben de weg naar de condoomautomaten van de overheid gevonden. Wekelijks ontvangt Hou gemiddeld tien ongehuwd zwangere meisjes van tussen de zestien en twintig jaar. De psychologe verwijst hen voor abortus naar het Vrouwen- en Kinderziekenhuis in Peking . Kosten: 100 euro met en 35 euro zonder anesthesie. Maandelijks worden in dit ziekenhuis duizend vrouwen behandeld. De helft van hen is student, bijna eenderde nog geen achttien jaar.

In discotheek Babyface zegt bankbediende Zhao dat hij niet bang is voor geslachtsziektes. Niet zwanger worden, is de verantwoordelijkheid van het meisje. „Je moet zorgen dat je een schoon meisje versiert, dan heb je geen condoom nodig. Voor zover ik weet gebruiken meisjes zelden de pil. Ze weten zelf wel wanneer ze niet zwanger kunnen raken.” Zhao geniet van zijn ongebonden leven en is daarom nog lang niet van plan te trouwen. „Heb je een vaste verhouding, dan word je in de gaten gehouden door de familie. Ik houd van een ongebonden leven. Seks is een recht dat ik kan opeisen.”