Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Oezbeekse leider wil betere banden met het Westen

Boekarest, 4 april. President Islam Karimov van Oezbekistan heeft gisteren op de NAVO-top in Boekarest gezegd bereid te zijn tot een akkoord met de NAVO over medewerking aan de bevoorrading van NAVO-troepen in Afghanistan. De stap maakt volgens waarnemers deel uit van een poging van Karimov zijn relaties met het Westen te verbeteren. De betrekkingen werden in 2005 ernstig verstoord na westerse kritiek op het bloedbad in Andizjon, waar het Oezbeekse leger ten koste van meer dan zeshonderd mensenlevens een protestbetoging neersloeg. Uit boosheid over de kritiek mochten de Amerikanen een Oezbeekse basis niet langer gebruiken voor de bevoorrading van troepen in Afghanistan.