Huilen om Hu Jia (+video)

Gistermorgen ben ik vroeg opgestaan om op tijd te arriveren bij de Volksrechtbank nummer 1. Er werd uitspraak gedaan in de zaak Hu Jia die eind vorig jaar is gearresteerd en gisteren is berecht op beschulding van subversieve activiteiten tegen de Chinese staat.De rechtbank is gesitueerd in de wijk Babao Shan in het westen van

hujia.jpgGistermorgen ben ik vroeg opgestaan om op tijd te arriveren bij de Volksrechtbank nummer 1. Er werd uitspraak gedaan in de zaak Hu Jia die eind vorig jaar is gearresteerd en gisteren is berecht op beschulding van subversieve activiteiten tegen de Chinese staat.De rechtbank is gesitueerd in de wijk Babao Shan in het westen van Peking op minstens een uur rijden van mijn huis. Tot het zakencentrum Jianguomen neem ik de taxi maar daarna wordt het te druk. Bij Silkstreet stap ik over in een stampvolle metro. Ik ben precies op tijd.

Voor de rechtbank staan al tientallen buitenlandse journalisten, diplomaten, agenten in uniform en in burger en petitioners te wachten op de komst van de advocaat van Hu Jia.

Om negen uur zijn Hu Jia, zijn echtgenote Zeng Yingyan zijn dochter en moeder al binnen en een half uur later komt opeens zijn advocaat Li Fangping aanlopen naar de ingang van de rechtbank; hij wordt meteen belaagd door de internationale pers , maar verdwijnt door de zijingang van de portiersloge de rechtbank in.

Het ijzeren schuifhek voor de rechtbank blijft gesloten; journalisten, diplomaten en belangstellenden moeten achter een geelrood lint blijven staan.

Inmiddels hebben zich steeds meer petitioners aan de zijkant van het gebouw opgesteld. Ze delen pamfletten uit of dragen grote vellen papier volgeschreven met karakters voor hun borst.

Rond tien uur komt Hu’ s advocaat Li Fangping weer naar buiten en meldt dat Hu drieeneenhalf jaar cel heeft gekregen. Hij legt uit dat Hu rustig is gebleven onder de straf en hij zegt dat de kans klein is dat Hu in hoger beroep zal gaan.

Westerse diplomaten spreken ter plekke gevraagd om commentaar hun teleurstelling uit over de uitspraak. “We hebben veel lobbywerk gedaan en hadden gehoopt op een voorwaardelijke straf,” zegt een woordvoerder van de Duitse ambassade.

Terwijl enkele journalisten nog luisteren naar de verklaring van Hu barst het een paar meter verderop los.

Huilende, schreeuwende en zingende vrouwen verschijnen voor de camera’s van de ARD, BBC, CNN en TV5 terwijl agenten in burger toekijken en op een afstandje het tafereel videofilmen. Ze willen aandacht voor hun eigen zaak maar geven ook uiting aan hun gevoelens van respect en sympathie voor Hu Jia.

Zhu Wujun, een vrouw wier zoon dertien jaar geleden dood werd geslagen door een politieagent buiten dienst zegt dat ze nooit haar recht heeft kunnen halen. Alleen Hu Jia had voor haar een luisterend oor.

Op de videobeelden hierboven zegt ze dat de rechtbank haar zaak weigerde te behandelen en dat er documenten waren vervalst.

“Er zijn genoeg bewijzen dat mijn zoon met opzet is doodgeknuppeld maar gewone burgers zonder macht en geld kunnen hun recht hier niet halen. Mijn zoon heeft na zijn dood nooit de ogen kunnen sluiten. Hij kan zo niet rusten in vrede,” zegt Zhu.

Volgens Zhun is Hu Jia een goed mens die zich wel voor haar heeft ingezet. “Het is een zwarte dag voor mij. Want nu is hij mondood gemaakt,” zegt Zhu huilend. Een andere vrouw zegt helemaal uit de provincie Henan te zijn gekomen om Hu te steunen.

,,Een Hu Jia is nu veroordeeld maar er zullen er duizend voor terugkomen”, zegt de vrouw. Een vrouw met een verminkt gezicht zegt dat Hu Jia haar held is. Zijn veroordeling is een schande voor China”, zegt Wang Guilan.

Een uur na de uitspraak komt Zeng Yingyan de rechtbank uitgelopen met hun pasgeboren baby in haar armen. Zichtbaar geëmotioneerd wordt zij afgevoerd in een politieauto.