Weer actie van Minsk tegen VS

Wit-Rusland heeft de Amerikaanse regering gevraagd de staf van de ambassade van de VS in Minsk te beperken tot zeven diplomaten. Tot voor kort bestond de staf uit 34 diplomaten.

Volgens de onderminister van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland, Viktor Gajsjonak, redden de Amerikanen het met een ambassadeur en zes medewerkers. De Wit-Russen hebben ook maar zeven diplomaten in Washington, zei hij.

Gajsjonak maakte duidelijk dat de nieuwe maatregel te maken heeft met Amerikaanse sancties tegen het regime in Minsk, dat de VS zien als de laatste dictatuur in Europa. Er lopen sancties van de VS tegen Wit-Rusland. Vorige maand bleek dat die ook het Wit-Russische petrochemische bedrijf Belnaftachim treffen. Dat moet zijn activiteiten in de VS staken.

Daarop nam Minsk een reeks tegenmaatregelen. Het trok zijn ambassadeur uit Washington terug, verzocht de Amerikaanse ambassadeur in Minsk om het land te verlaten en vroeg de Amerikanen hun ambassadestaf van 34 diplomaten te halveren. Van de zeventien diplomaten die er op dit moment werken, moeten er nu nog tien het land verlaten. Volgens Gajsjonak is een opheffing van de sancties tegen Belnaftachim „de enige basis” voor overleg met de Amerikaanse regering.

Wit-Rusland heeft ook ruzie met buurland Polen. Gisteren viel het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken scherp uit naar de regering in Warschau wegens haar besluit de Poolse minderheid in Wit-Rusland een reeks privileges toe te kennen, zoals gratis visa, het recht in Polen te werken, er een bedrijf op te richten en om er te studeren.

Het ministerie in Minsk meldde „met bezorgdheid en enige verbijstering” kennis te hebben genomen van de Poolse actie, omdat die „strijdig is met het internationale recht, Polens internationale verplichtingen en een reeks bilaterale akkoorden” en omdat de Wit-Russische regering niet is geconsulteerd. (BBC, AFP, Reuters)