Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Journalistiek

Ontmaskerd als Stasi-informant

De redactie van de Berliner Zeitung werd deze week overvallen door het nieuws dat twee journalisten werkten voor de geheime dienst van de DDR, de Stasi. Concurrent Berliner Morgenpost ontmaskerde een van de chefs, Thomas Leinkauf, als Inoffizieller Mitarbeiter ‘Gregor’. Leinkauf ronselde in de jaren 70 West-Duitse informanten voor DDR-spionagechef Markus Wolf. Pikant: na de Duitse hereniging schreef hij regelmatig over het duistere Stasi-werk. Op de redactievergadering maandag was er nóg een schok, toen ook de adjunct-chef van de politieke redactie zijn Stasi-verleden opbiechtte. „In één klap leken alle journalistieke prestaties van de redactie weggevaagd. Sommigen lieten verslagen het hoofd hangen, anderen vochten tegen hun tranen”, aldus de hoofdredacteur naderhand. De toekomst van beide journalisten is onduidelijk. (NRC)