Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Jeugd ingezet bij strijd tegen alcoholverkoop

ELST. Zes Gelderse gemeenten, waaronder Duiven, Zevenaar en Overbetuwe, willen tieners inzetten tegen illegale verkoop van alcohol door winkeliers. De minderjarige tieners gaan onder begeleiding van opsporingsambtenaren langs bij winkeliers en proberen daar alcohol te kopen. Volgens de zes gemeenten ligt het alcoholgebruik onder jongeren er boven het landelijk gemiddelde. Een minderjarige tiener probeert in een winkel drank te kopen in bijzijn van een opsporingsambtenaar. Als de winkelier inderdaad alcohol verkoopt aan de tiener, volgt een gesprek waarin de ambtenaar de winkelier op de overtreding wijst.