Gezwicht voor VS: machtsmisbruik

De vroegere minister van Defensie van Moldavië, Valeriu Pasat, is schuldig aan machtsmisbruik. Dat althans vond gisteren het Moldavische Hooggerechtshof. Het hof vernietigde een eerdere vrijspraak.

Pasat dreigt daarmee het slachtoffer te worden van een Amerikaans verzoek waar hij als minister (1997-1999) aan heeft voldaan. Moldavië wilde in 1997 21 MiG-gevechtsvliegtuigen verkopen. Washington had belangstelling, maar de belangstelling van de Iraanse regering was groter: zij bood 95 miljoen dollar, terwijl de Amerikanen niet verder gingen dan veertig miljoen.

De verleiding om de vliegtuigen aan Iran te verkopen was groot. Moldavië is het armste land van Europa. Maar Pasat zwichtte voor het Amerikaanse dreigement, Moldavië met economische sancties te straffen als de vliegtuigen naar ‘de schurkenstaat’ Iran zouden gaan.

Die beslissing leverde Pasat na zijn vertrek als minister een aanklacht op: door zijn besluit was de Moldavische staat 55 miljoen dollar misgelopen. Pasat werd in januari 2006 tot tien jaar cel veroordeeld – dit ondanks een Amerikaanse bevestiging dat Moldavië met sancties zou zijn gestraft als de MiGs naar Iran zouden zijn gegaan.

In hoger beroep werd Pasat vrijgesproken, maar gisteren werd die vrijspraak alsnog door het Hooggerechtshof vernietigd.

Gelukkig voor Pasat woont hij al jaren in Rusland.