Eriks verhoogt bod op Econosto

Technische groothandel Eriks heeft het bod op branchegenoot Econosto verhoogd van 7,80 euro per aandeel, ofwel 126 miljoen euro, naar 8,21 euro per aandeel. Daarmee waardeert Eriks Econosto op ruim 130 miljoen euro. Eriks heeft nu 44 procent van de aandelen in Econosto in handen. Dat maakte Eriks vandaag bekend.

„Wij hebben overeenstemming bereikt met drie aandeelhouders om hun belang tegen een prijs van 8,21 euro te verkopen”, zegt bestuursvoorzitter van Eriks, Jan van der Zouw. „Wij zijn verplicht die prijs aan alle aandeelhouders aan te bieden. Daarom hebben wij ons bod verhoogd.”

De verhoging komt nadat de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Econosto gisteravond hadden laten weten het eerste bod van Eriks als ‘concurrerend’ te zien. Als investeringsmaatschappij Gilde niet binnen vijf dagen met een hoger bod komt, vervalt de aanbeveling die Econosto aanvankelijk gaf aan het bod van Gilde (7,25 euro per aandeel ofwel 117 miljoen euro).

De bestuursvoorzitter van Eriks, Jan van der Zouw, is tevreden met de reactie van Econosto. Desgevraagd wijst hij op het verschil tussen een overname van een branchegenoot als Eriks en een participatiemaatschappij als Gilde. „Wij willen Econosto helemaal met Eriks samenvoegen”, zegt Van der Zouw. „Dat is voor de lange termijn. Gilde zal over een paar jaar weer willen verkopen.”

Van der Zouw zegt dat Econosto als eigen onderneming met een eigen leiding zal blijven bestaan. „Wij willen gebruikmaken van de reputatie van het merk Econosto”, licht de bestuursvoorzitter toe.

Sinds in januari bekend werd dat Gilde een bod ging uitbrengen, is de koers van Econosto gestegen van 5,20 euro naar 8,15 euro rond het middaguur vandaag.