Zakenbank NIBC haalt 400 mln op

De Haagse zakenbank NIBC heeft in het eerste kwartaal van 2008 400 miljoen euro opgehaald bij haar aandeelhouders. Daarmee kan de bank de kapitaalspositie verstevigen en een afboeking financieren.

Dat maakte NIBC gisteren bekend. De bank had al eerder aangekondigd nieuw kapitaal nodig te hebben om de kredietwaardigheid op peil te houden. De bank had financiële problemen nadat de IJslandse bank Kaupthing had afgezien van de overname van NIBC voor 3 miljard euro wegens rumoer op de financiële markten.

Begin dit jaar ging de bank nog uit van een injectie van 300 miljoen euro. De aandeelhouders, onder wie financier J.C. Flowers, storten uiteindelijk 400 miljoen in ruil voor nieuwe aandelen.

NIBC maakte tevens bekend 300 miljoen euro te hebben afgeschreven op de portefeuille met beleggingen in Amerikaans vastgoed. De afschrijving wordt gefinancierd met het verse kapitaal dat is opgehaald.

NIBC was de eerste Nederlandse bank die verliezen bekend moest maken als gevolg van de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. De bank had een portefeuille met besmette hypotheekobligaties, die gelieerd zijn aan de risicovolle (subprime) markt in de VS. De bank schreef vorig jaar in totaal 255 miljoen euro af op deze riskante beleggingen. De subprimeportefeuille werd uiteindelijk verkocht aan de aandeelhouders en staat niet meer op de balans van NIBC. De bank verwacht een „solide” winst in het eerste kwartaal van dit jaar. De cijfers over deze periode worden op 16 mei bekendgemaakt.

In Amerika maakte zakenbank Lehman Brothers bekend 4 miljard dollar (2,5 miljard euro) aan nieuw kapitaal te hebben opgehaald met een aandelenemissie. De bank probeert met die extra injectie uit de problemen te blijven. Door voldoende kapitaal aan te houden, wil Lehman voorkomen dat ze dezelfde problemen krijgt als eerder Bear Stearns. Die bank ging enkele weken terug bijna failliet toen geldschieters hun geld weghaalden bij de bank. Bear Stearns moest worden overgenomen door JP Morgan Chase voor 10 dollar per aandeel. De Amerikaanse centrale bank stelde zich voor 29 miljard dollar garant.

Beleggers reageerden enthousiast op de mededeling van Lehman Brothers. Het aandeel steeg na het nieuws over de injectie met 10 procent.

Meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis