Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Vassiliou heeft veel werk en weinig tijd

Het Europees Parlement hoorde gisteren de nieuwe eurocommissaris Vassiliou.

De Cypriotische wacht een overvol bureau met werk en mogelijk een tweede termijn.

Een van de belangrijke dossiers waarmee de nieuwe eurocommissaris voor Volksgezondheid mee te maken krijgt, is de lobby tegen keurmerken en logo’s voor gezondheidsclaims op levensmiddelen.
Een van de belangrijke dossiers waarmee de nieuwe eurocommissaris voor Volksgezondheid mee te maken krijgt, is de lobby tegen keurmerken en logo’s voor gezondheidsclaims op levensmiddelen.

Meer dan twee uur is de nieuwe eurocommissaris voor Volksgezondheid, Androula Vassiliou uit Cyprus, onder vuur genomen door de verzamelde europarlementariërs. En meer dan zestig vragen, variërend van plannen om grensoverschrijdende gezondheidszorg in de EU te bespoedigen tot haar standpunt over de import van ‘chloorkippen’ uit de VS, heeft ze moeten beantwoorden. Dan is europarlementariër Marios Matsakis aan de beurt.

Het europarlementslid, een landgenoot van Vassiliou, bekent direct. Hij heeft geen vragen meer. „Alles is al beantwoord.” Maar Matsakis is inventief. „Laat ik u eens iets vragen over de screening op kanker in Europa.” Al pratende, ‘de positie van vrouwen’ is het onderwerp van zijn volgende zin, bedenkt hij een vraag: Hoe staat u tegenover maatregelen voor de preventie van borstkanker en baarmoederhalskanker?

Androula Vassiliou moest gisteren op sollicitatiegesprek komen in het Europees Parlement. Zij is de opvolger van Markos Kyprianou, de eurocommissaris (een ‘Europese minister’) van Volksgezondheid. Kyprianou is minister van Buitenlandse Zaken in Cyprus geworden, en Vassiliou is door de Cypriotische regering aangewezen als zijn vervanger. Het Europarlement moet zo’n benoeming goedkeuren.

In haar antwoord aan Matsakis dankt de eurocommissaris in spe haar landgenoot direct voor zijn verbeeldingskracht en verwijst vervolgens naar onderzoek en acties in de lidstaten van de Europese Unie. Ze zegt eerst te moeten bekijken wat de resultaten daarvan zijn, voordat de Europese Commissie überhaupt iets overweegt. Fijntjes zegt ze dan ook te kijken naar de preventie van prostaatkanker, want dat is „voor mannen heel belangrijk”.

Als de benoeming van Vassiliou volgende week wordt goedgekeurd door alle europarlementariërs, wat in de lijn der verwachtingen ligt, kan ze plaatsnemen achter het waarschijnlijk overvolle bureau van haar voorganger. Want er wacht een aantal achtergelaten en belangrijke dossiers op haar. Die moet ze in korte tijd aanpakken. Vassiliou wordt aangesteld voor slechts anderhalf jaar, dan eindigt het vijfjarige mandaat van de huidige Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU).

Direct aan het begin van de drie uur durende ondervraging, maakt het voormalige lid van het Cypriotische parlement bekend dat zij „in juni” de onder haar voorganger uitgestelde richtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg naar buiten zal brengen (zie inzet). Deze politiek uiterst gevoelige Europese regelgeving is al een aantal keren uitgesteld, in december vorig jaar zelfs een uur voor de plannen bekend zouden worden gemaakt.

Het tweede belangrijke onderwerp waarover Vassiliou zich zal moeten buigen, is volgens europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) het voornemen van haar voorganger om Europese regels te maken voor voedseletiketten. Dat is volgens Corbey een complex dossier, met veel pijnpunten. Zo is de sterke lobby van de voedingsmiddelenindustrie tegen de plannen voor eenduidige keurmerken en logo’s voor gezondheidsclaims op producten. En ook lidstaten verzetten zich.

Gezien de korte tijd die Vassiliou nog rest, denkt Corbey dat het goed zal zijn wanneer de Cypriotische na 2009 aanblijft. „Anders moet een opvolger haar plannen verdedigen, en dat is niet altijd goed gegaan.” Corbeys collega Hans Blokland (ChristenUnie), gisteren voorzitter van de hoorzitting, is het daar mee eens en vroeg Vassiliou of zij al aan een volgende periode dacht. Het antwoord van de oud-advocate was positief, mits ze „de stress aan zou kunnen”.

Over het directoraat-generaal waar Vassiliou nu politieke leiding aan gaat geven, bestaat de indruk dat het niet goed gemanaged wordt, vertelt Corbey. Het telkens uitstellen van de plannen voor grensoverschrijdende gezondheidszorg is daar volgens haar een voorbeeld van. „Het maakt een rommelige indruk.” Androula Vassiliou acht zij echter wel „gekwalificeerd voor de job”.