Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Op een soulachtige manier wordt onze ziel gered

cd pop

Gnarls Barkley: The Odd Couple Warner

„Who is gonna save my soul now?” vraagt Cee-Lo Green zich af op de nieuwe cd The Odd Couple, die hij maakte met zijn producerende wederhelft Danger Mouse. Even later roept hij „I hope to live forever.” Het mag duidelijk zijn, Cee-Lo is in een contemplatieve stemming. Dat is een verschil met Gnarls Barkleys debuut St.Elsewehere (2006): de twee muzikanten zijn minder dol dan twee jaar geleden, ten tijde van hun monsterhit Crazy.

Dat wil niet zeggen dat The Odd Couple braaf is. Cee-Lo en Danger Mouse zijn subtiel opgeschoven naar een meer soul-achtige stijl. Soul volgens de kleurenwaaier, waarin diverse geluiden, stijlen en muzikale invloeden samen iets opleveren dat toch soul is – door de uitzonderlijke stem van Cee-Lo die als een brok samengebalde kracht door de instrumentaties stoot. De instrumentaties bieden onderdak aan doowop-elementen, aan elektronische girlgroup-effecten en fluwelen baslijnen. De muzikale bouwwerkjes zijn zo ingenieus dat ze steeds nieuwe gezichtspunten bieden, en de combinatie met Cee-Lo’s zang is schitterend. Dat hij hier afwisselend tiert (in Run), zwijmelt (A little Better) en croont (Who’s Gonna Save My Soul) is verheugend. Wie zijn ziel moet redden? Dat doet Cee-Lo zelf – en in een moeite door ook die van ons.