Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Het regent, het regent

Vorige week hebben we in het doorgaans kurkdroge Peking kunnen genieten van een paar verkwikkende regenbuien. Maar of die echt zijn dat vraag je je altijd af. En inderdaad; Gisteren las ik in de Staatskrant People’s Daily dat de buitjes kunstmatig waren veroorzaakt. (klik:http://english.people.com.cn/90001/90776/90882/6383264.html ) China gebruikt daarvoor een speciaal soort technologie waarbij zilveriodine en

3976649471-1_1.jpg

Vorige week hebben we in het doorgaans kurkdroge Peking kunnen genieten van een paar verkwikkende regenbuien.
Maar of die echt zijn dat vraag je je altijd af. En inderdaad; Gisteren las ik in de Staatskrant People’s Daily dat de buitjes kunstmatig waren veroorzaakt. (klik:http://english.people.com.cn/90001/90776/90882/6383264.html )

China gebruikt daarvoor een speciaal soort technologie waarbij zilveriodine en droog ijs in raketgranaten worden geladen om vervolgens in de wolken te schieten om die te laten uitregenen.

Peking heeft drie gordels van regen preventie;In Mongolië, in de provincie Hebei en in de buitenwijken van de stad. Als oogsten dreigen te mislukken is regen noodzakelijk om de droge landbouwgronden te bevloeien. Ook helpt regen tegen de zandstormen die in de maanden april en mei vanuit de Gobi-woestijn richting Peking waaien.

De kunstmatig opgewekte regen zorgde er vorige week voor dat 100 steden in de provincies Peking en Hebei regen zagen.
Peking beschikt over een weersatelliet, 22 vaste lanceerinrichtingen, dertig stuks mobiel afweergeschut en een onbekend aantal vliegtuigen.

Daarnaast wordt er in heel China een korps van 45.000 vrijwilligers door de overheid ingezet om in de landbouwgebieden van China regen te maken. Voor de Olympische Spelen hebben zij er nog een taak bij gekregen: zorgen dat het droog blijft tijdens de openingsceremonie.

Geheel in overeenstemming met de allesomvattende Chinese controlezucht, willen de organisatoren er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het grillige augustus-weer geen spelbreker zal zijn. In Peking valt bijna de helft van de regen in de achtste maand.

Peking wil  tijdens de Spelen precies bepalen waar  en wanneer de wolken breken.

2127747962.jpg