Film van de dag

Bruno Ganz als Hitler in Der Untergang (Oliver Hirschbiegel, 2004, D/I/A).
Bruno Ganz als Hitler in Der Untergang (Oliver Hirschbiegel, 2004, D/I/A).

Der Untergang. Regisseur Oliver Hirschbiegel werd ervan beschuldigd Hitler in deze film te vermenselijken. Dat valt reuze mee. Er wordt met een menselijke blik naar de dictator gekeken, dat wel. Consequent kijkt de film via derden naar de woedeaanvallen, de tics en de vriendelijkheid van de Führer. Op de avond dat hij met Eva Braun zelfmoord pleegt, bedankt hij de kok nog voor de uitmuntende maaltijd. De meeste scènes in de Berlijnse bunker onder de Rijksdag worden waargenomen door zijn jonge secretaresse Traudl Junge: hoe zijn bondgenoten Himmler, Göring en Speer hem verlaten - alleen Goebbels blijft hem trouw - en hoe de Russen Berlijn in puin schieten. Wordt gevolgd door Hitlers Ende, een reconstructie van de laatste dagen van Hitler, maar dan met de échte Traudl Junge en andere ooggetuigen. (Oliver Hirschbiegel, 2004, D/I/A), België 2, 20.40-23.10u.André Waardenburg