Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

4 voeten meten

Hoe groot zijn jouw voeten? Close-up on couple's bare feet on beach.
Hoe groot zijn jouw voeten? Close-up on couple's bare feet on beach. Photononstop

Milieubelasting

www.autovoetafdruk.nl

Je auto heeft dan wel geen voeten, hij laat wel een lading CO2 achter. Maar ook reizen met de trein is geen puur natuurvriendelijke zaak. Ecologisch centrum De Kleine Aarde ontwikkelde een online tool om je mobiliteitsvoetafdruk te meten. Je wat? Mobiliteitsvoetafdruk: een maat voor milieubelasting van je dagelijkse verplaatsingen, of dat nu per auto, fiets of openbaar vervoer is. Meet je voetafdruk bijvoorbeeld per rit. Stel je reist van Rotterdam naar Amsterdam, dan voer je 75 kilometer in. De tool vraagt verder naar type brandstof, brandstofverbruik, aantal jaarlijkse kilometers, aantal passagiers en wanneer je rijd (werkdagen / in de spits). De uitslag kan zijn: ‘uw mobiliteitsvoetafdruk bedraagt 66,9m2’. Ai! De gemiddelde autovoetafdruk 40,5m2. De site geeft tips om je gemiddelde omlaag te brengen. En je kunt je totale jaarlijkse voetafdruk berekenen. (MR)

Met bijdragen van Georgette Koning, Marije Ravelli, Sanne Steusel en Janet van der Vaart