‘Wij zijn net zo ongeduldig’

Een grootaandeelhouder vraagt om het ontslag van bestuursvoorzitter Chuck del Prado van ASMI: „Wij kunnen het bedrijf ook snel laten veranderen.”

Chuck del Prado
Chuck del Prado

Vier weken is Chuck del Prado bestuursvoorzitter van chipmachinefabrikant ASMI en nu al vraagt grootaandeelhouder Hermes (met een belang van 13 procent) om zijn ontslag. De Britse vermogensbeheerder vindt dat veranderingen niet snel genoeg gaan bij het technologiebedrijf en wil dat ook de commissarissen opstappen.

Het is de volgende fase in een strijd tussen ASMI en zijn activistische aandeelhouders Hermes en het Amerikaanse hedgefonds Fursa, die in maart 2006 begon. Del Prado, die op 1 maart zijn vader opvolgde, vindt dat zijn bedrijf zich aan alle eerdere beloften heeft gehouden. Zo worden dividenden uit de winstgevende Aziatische dochter ASM PT (dat machines maakt om behuizingen van chips te fabriceren) niet meer gebruikt voor investeringen in het slechter renderende Nederlandse deel (dat machines maakt om chips in elkaar te zetten). Dat onderdeel is in 2007 net winstgevend geworden. En Del Prado verwacht dat hij in 2009 ASMI net zo goed kan laten presteren als de concurrenten.

Bent u geschrokken dat zo snel om uw ontslag wordt gevraagd?

„Het was geen volledige verrassing. We zijn al een paar maanden in een dialoog met een team van industrie-experts dat Fursa had samengesteld. Hermes was daar ook bij betrokken. Met dat team zijn wij het voor 90 procent eens wat er moet gebeuren. Zij bevestigen in hun rapport dat ASMI technologisch gezien een heel sterk productenpakket heeft. Waar ze ons op aanspreken is dat we er meer geld mee moeten verdienen. Ik denk dat Hermes het nu op de spits drijft doordat ASMI op de beurs maar ondergewaardeerd blijft.”

Wat is dan die 10 procent waar u het niet over eens bent?

„Dat is de snelheid waarmee je hier dingen kunt veranderen. Ze zijn bezorgd dat wij dat niet kunnen. Maar dit management is zich bewust van de snelheid die nodig is, wij zijn ook zeer ongeduldig. Wij zullen voor de aandeelhoudersvergadering met een plan komen hoe wij denken net zo goed te presteren als de concurrenten. Daarin geven we aan hoe we de brutomarge zullen verhogen en de verkoop gaan verbeteren. Het kan juist zeer verstorend zijn voor het bedrijf om nu nieuw management te benoemen.”

Hoe zit het met uw vertrekregeling?

„Daar houd ik me niet mee bezig. Ik hoop op vertrouwen dat wij onze doelstellingen kunnen halen.”