Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Vaccinatie tegen kanker aan baarmoederhals vanaf 12 jaar

Alle twaalfjarige meisjes moeten vanaf september 2009 vaccinatie tegen HPV-infecties krijgen aangeboden. Dat beschermt tegen baarmoederhalskanker. Dit advies overhandigde de Gezondheidsraad vanmorgen in Perscentrum Nieuwspoort aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA), die zei het „hoogstwaarschijnlijk” over te zullen nemen. Klink beloofde een snelle beslissing, zodat invoering in 2009 mogelijk is.

De Gezondheidsraad adviseert de HPV-vaccinatie aan te bieden op twaalfjarige leeftijd, omdat de prikken alleen zin hebben voordat het seksuele leven begint. Er komt ook een inhaalcampagne voor 13- tot en met 16-jarigen. Wie eenmaal met HPV is besmet heeft niets meer aan het vaccin.

Het HPV (humaan papillomavirus) waar het vaccin tegen beschermt springt bij seks over van mens op mens. Ongeveer 80 procent van de mensen in Nederland wordt ooit besmet, veelal voor het 25ste levensjaar. Soms ontstaat baarmoederhalskanker, meestal pas 15 tot 25 jaar later.

De uitnodiging voor de HPV-vaccinatie krijgen meisjes direct na de zomervakantie als ze naar de middelbare school gaan. Er komen voorlichtingscampagnes voor meisjes en hun ouders.

Nederland voert de vaccinatie pas een jaar na de omringende landen in. Klink kreeg daar kritiek op uit de Tweede Kamer. De Gezondheidsraad vindt echter dat de Nederlandse situatie afwijkt. In Nederland bestaat een relatief goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker (met uitstrijkjes) en Nederland heeft bijna de laagste sterfte aan baarmoederhalskanker in Europa. „Invoering van de vaccinatie is daardoor in Nederland relatief duur, omdat het bevolkingsonderzoek moet blijven bestaan”, zei voorzitter van de Gezondheidsraad prof.dr. André Knottnerus vanmorgen.

De Gezondheidsraad verwacht op termijn een daling van de sterfte van 200 naar 100 vrouwen.