Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Monsanto koopt De Ruiter Seeds

De Nederlandse zaadveredelaar De Ruiter Seeds uit Bergschenhoek wordt overgenomen door Monsanto, de grootste zadenproducent ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf betaalt 546 miljoen euro voor De Ruiter. Dat hebben beide bedrijven vandaag bekendgemaakt.

De Ruiter is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zaden van eenjarige gewassen als tomaat, paprika, peper, en aubergine voor teelt in kassen. In 2006 boekte het bedrijf een winst van 1,98 miljoen euro op een omzet van 98,5 miljoen euro.

„Wij zijn een goede aanvulling op de activiteiten van Monsanto, de absolute marktleider in zaden ter wereld”, zegt Biense Visser, bestuursvoorzitter van De Ruiter. In 2007 boekte Monsanto een winst van 993 miljoen dollar (634,7 miljoen euro) op een omzet van 8,6 miljard dollar. Maar het bedrijf had nog geen bedrijfstak gespecialiseerd in zaden voor kasteelt. Zelf is Monsanto sterk in katoen-, mais-, en sojazaad. In 2005 heeft Monsanto het Amerikaanse Seminis overgenomen, dat gespecialiseerd is in zaden voor teelt in de open lucht. „En wij gaan nu de zaden voor teelt in kassen verzorgen”, stelt Visser.

De Ruiter heeft kassen in onder meer Nederland, Frankrijk, en Spanje. Visser verwacht niet dat de overname hiervoor gevolgen zal hebben. Visser: „Sterker nog, onze merknaam blijft behouden. Wij hebben een goede reputatie opgebouwd en die is aan onze naam verbonden.”

Monsanto verwierf bekendheid door het ontwikkelen van genetisch gemanipuleerde zaden. Visser zegt zeker te weten dat Monsanto niet van plan is genetische manipulatie bij De Ruiter te introduceren. Visser: „Wel gaan wij van hun superieure technologie gebruikmaken om sneller nieuwe zaden te testen en te ontwikkelen.”