Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto- en motorsport

Herinneringen aan Paradiso

Wie verhalen over, herinneringen aan, of foto’s van de Amsterdamse concertzaal Paradiso heeft, kan die de kwijt op een speciale geschiedenissite. Dit ‘oral history’-project is een van de activiteiten waarmee Paradiso dit jaar zijn veertigjarig jubileum viert.

De omroep VPRO, waarmee Paradiso samenwerkt, brengt al geruime tijd het collectieve geheugen van Nederland in kaart onder de naam ‘plaats van herinnering’. Op de gelijknamige website staat historisch beeld- en geluidsmateriaal over historische plekken, van het opvangskamp voor de Molukkers in Huizen tot de Zwarte motorcross in Lichtenvoorde. Nu is ook Paradiso een ‘plaats van herinnering’, als bakermat van de flowerpowerbeweging in Nederland.

Zo staat op de website de documentaire De Tijdsgeest (1968) van Johan van der Keuken over de jaren zestig en een interview met oprichter Willem de Ridder en en radiomaker Wim Noordhoek. „Willem was eigenlijk de vertegenwoordiger van een imaginaire wereldjeugdbeweging”, zegt Noordhoek in het filmpje. Een voormalige portier vertelt dat langharige gitaristen Paradiso eind jaren zeventig doodspeelden met eindeloze solo’s: „Lang leve de punk!”

In Paradiso, waar gisteren het jubileumprogramma werd gepresenteerd, stuitte de persoonlijke herinnering meteen op protest: „Zo was het niet!” Caroline Dijckmeester van Geschiedenis TV antwoordde: „Het is nadrukkelijk de bedoeling dat u uw herinnering ook op de site zet.”

Regisseur Jeroen Berkvens maakt dit jaar een documentaire die zich afspeelt in Paradiso. De documentaire moet in 2009 klaar zijn. Verder verschijnt er een boek met een keuze uit de ongeveer 9.000 posters die sinds de oprichting zijn gemaakt voor optredens.

Filmmaker Marc Geerards filmde tweehonderd bezoekers die in de jaren tachtig door de fotograaf Max Natkiel werden gefotografeerd. De film komt dit jaar uit. Ook verschijnt er een cd met artiesten die in Paradiso hebben gespeeld. Programmeur Jan Willem Sligting: „Veertig nummers voor veertig jaar.”

Ervaringen met Paradiso via geschiedenis.vpro.nl/ plaats/39378388/