Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Fitna: goed voor de dialoog of olie op vuur? 7

Het venijn in de tweedracht die Wilders beoogt te zaaien zit hem in zijn benadrukken van het rechtvaardigen van geweld door moslims, aan de hand van uit hun context gerukte teksten. Wilders doet vervolgens precies hetzelfde met zijn film om verwerping van de islam, de Koran en de moslims te rechtvaardigen. Hij raakt daarmee zeker niet degenen die werkelijk gewelddadig zijn, maar juist die moslims die hun geloof binnen hun maatschappelijke context willen plaatsen en bruggen willen slaan naar andersdenkenden.

Het is mij eveneens opgevallen dat Wilders een dreigende en enigszins mysterieuze sfeer schept door te stellen dat moslims overheersing nastreven. Aan de link naar gewelddadige hulpmiddelen om dat te realiseren is in zijn film niet te ontkomen.

Er is helemaal niets mysterieus aan, dat veel moslims een islamitische staat nastreven.

Maar zij doen dat dan wel door zelf in de eerste plaats vredelievend en eerlijk door het leven te gaan, waardoor zij een aantrekkelijk voorbeeld worden voor anderen, moslim of niet-moslim. Het zich aanmeten van een slachtofferrol zoals Wilders en gewelddadige moslims dat doen, veroorzaakt tweedracht die een samenleving tot op het bot raakt.