Fitna: goed voor de dialoog of olie op vuur? 1

Wij feliciteren Geert Wilders met zijn nette, korte film. Wij hebben in 2005 de ingetogen tv-serie God bestaat niet gemaakt, waarin we het thema geloof wat breder trokken. Ondanks het ingetogen karakter was er in christelijke kringen heel wat om te doen.

Een thema dat we misten in de film was de zelfcensuur die religieus terreur vaak veroorzaakt. Een fenomeen waar Wilders bij het maken van `Fitna` ook door bevangen is geraakt; hij verscheurt geen Koran en laat geen bom ontploffen.

Maar, waar het ons wérkelijk om gaat, is dat Wilders een geluidsfragment uit ons programma De Inburgerking heeft gebruikt zonder bronvermelding. Het is fijn dat hij ons verzoek inmiddels heeft ingewilligd. Wij hopen dat het de extremisten niet op ideeën brengt en zij opeens óók bronvermelding voor hun onthoofdingfilmpjes zullen eisen. Zij zijn tenslotte ook trots op wat ze hebben gemaakt, maar niet zo coulant als wij. Die onthoofdingfilmpjes zijn overigens wel zonder problemen overal te zien. Terreur loont nog steeds.