Zesde titel Bekele record bij veldlopen

De Ethiopische atleet Kenenisa Bekele heeft voor de zesde keer de wereldtitel veldlopen veroverd. Hij was gisteren superieur in het Schotse Edinburgh. Het zilver ging naar de Keniaan Leonard Patrick Komon. De onttroonde kampioen Zersenay Tadese uit Eritrea werd derde.

Bekele is de beste veldloper aller tijden. Hij heeft inmiddels elf mondiale crosstitels vergaard: zes op de lange afstand en vijf op de korte. Hij nam in Edinburgh wraak voor zijn afgang vorig jaar in Mombasa, toen hij gedesillusioneerd opgaf.

Het ging gisteren op het heuvelachtige grasparkoers in Edinburgh bijna weer mis. Vroeg in de race trapte een concurrent Bekele op de hielen en schoot zijn spike los van zijn voet. Hij moest stoppen om de schoen weer goed te doen. Bekele liep uiteraard achterstand op, maar nog voor de wedstrijd ontbrandde, had de olympisch en drievoudig wereldkampioen 10.000 meter weer aansluiting gevonden.

Vervolgens toonde hij ouderwets zijn suprematie in de cross. In de slotronde schudde hij Komon, Tadese en Joseph Ebuya met ogenschijnlijk gemak van zich af. Hij is de eerste atleet met zes wereldtitels op de lange cross achter zijn naam. Tot gisteren was Bekele samen met de Keniaan Paul Tergat mederecordhouder met vijf titels.

Bij de vrouwen maakte Hilda Kibet met een vijfde plaats een geslaagd debuut voor Nederland bij een internationale titelstrijd. Zij was niet opgewassen tegen de Ethiopische hardloopsters. Tirunesh Dibaba nam de wereldtitel over van de afwezige Lornah Kiplagat. Het zilver was voor Dibaba’s landgenote Mestawet Tufa. De Keniaanse Linet Masai won brons.

Trainer Gerard van Lent was tevreden over de prestatie van de loopster. „Hilda bevestigt dat ze bij de top hoort.” (ANP)