Wilders past film ‘Fitna’ na kritiek aan

Geert Wilders gaat zijn anti-Koranfilm Fitna op enkele punten aanpassen. Hij wil zo juridische procedures voorkomen. Dat heeft persbureau ANP vanochtend gemeld.

Zo vervangt hij de foto van de Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin, die Wilders voor Mohammed B. hield, door een foto van de echte moordenaar van Theo van Gogh. Tevens verwijdert hij de tekening van de Deense cartoonist Kurt Westergaard waarop de profeet Mohammed is afgebeeld met een bom in zijn tulband. Westergaard had geëist dat de cartoon wordt verwijderd, wegens schending van het auteursrecht.

De PVV-leider komt ook tegemoet aan de kritiek van programmamaker Robbie Muntz. Die is kwaad omdat Wilders in Fitna een fragment heeft gebruikt waarop de stem van Muntz is te horen onder beelden van Theo van Gogh. Wilders zal Muntz in de aftiteling van de aangepaste film noemen.

Thomas Bruning, mediajurist en secretaris van de journalistenvakbond NVJ, noemt de aanpassingen „logisch”. Wilders pleegt volgens hem in de oude versie inbreuk op auteursrechten. „De maker van een cartoon, bijvoorbeeld, moet zelf kunnen beslissen in welke vorm zijn tekening wordt gebruikt.”

Fitna is volgens Bruning „een politieke propagandafilm”. „De cartoon is niet als een soort journalistiek citaat gebruikt, maar als wezenlijk onderdeel van de film. In dat geval moet hij toestemming vragen van de maker. En dat is niet gebeurd.” De NVJ heeft Wilders gesommeerd de film aan te passen, aldus Bruning, die schadeclaims tegen het Kamerlid verwacht.

De NVJ-secretaris heeft vernomen dat Wilders zijn film niet verder verspreidt. Dat neemt niet weg dat de oorspronkelijke film op internet een eigen leven leidt. De NVJ eist van Wilders dat hij actief stappen neemt om die te verwijderen.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft vanmorgen in Den Haag opnieuw gesproken met de 26 ambassadeurs van de landen die zijn aangesloten bij de Organisatie van de Islamitische Conferentie. Daarbij zei hij nogmaals dat de film van Wilders „op geen enkele wijze de visie van de Nederlandse regering weerspiegelt”. Verhagen sprak zijn waardering uit voor de gematigde reacties uit de moslimwereld op de film.