Vlam uit Olympia brandt in Peking

De Chinese wereldkampioen hordenlopen Liu Xiang toont de Olympische vlam op het Tiananmen Plein in Peking, vanochtend. Foto AP Chinese hurdler Liu Xiang holds the Olympic Torch in a sea of confetti after receiving it from President Hu Jintao, background, during the Olympic torch lighting ceremony, Monday, March 31, 2008, at Tiananmen Square in Beijing, China. (AP Photo/Robert F. Bukaty) Associated Press

De olympische vlam is vanochtend vanuit de Griekse hoofdstad Athene aangekomen in Peking, waar de Olympische Spelen worden gehouden.

Liu Qi, voorzitter van het Chinese organisatiecomité Bocog, daalde onder gejuich van honderden schoolkinderen met de fakkel de vliegtuigtrap af. Onder zware bewaking werd de vlam in een pantserwagen naar het Plein van de Hemelse Vrede gebracht, waar president Hun Jintao de toorts overhandigde aan, Liu Xiang, de olympisch en wereldkampioen hordenlopen. Bedolven onder confetti en begeleid door paukgeroffel maakte Liu een symbolisch begin van de fakkeltocht.

Met de aanwezigheid van de president Hu Jintao maakte China duidelijk hoeveel waarde het hecht aan de Spelen. De ceremonie voltrok zich onder extreem strenge veiligheidsmaatregelen. Onder het publiek bevonden zich leden van het politbureau en in klederdracht gehulde minderheden, onder wie Tibetanen.

Bij vertrek van de vlam uit Athene probeerde een groepje activisten de overdracht te verstoren. Ondanks de live-uitzending door de Chinese staatstelevisie werden die beelden onderschept.

Morgen gaat de fakkel naar Kazachstan, het eerste land in een reeks van 22 en een tocht van 137.000 kilometer, de langste route in de olympische geschiedenis.

De vlam keert op op 3 mei terug in China, waarna het een reis van drie maanden door het land maakt, inclusief de beklimming van de Mount Everest. Op 6 augustus keert de fakkel terug in Peking voor de openingsceremonie die 8 augustus plaatsheeft.

    • Bettine Vriesekoop