Vertrek hoofdkantoren dreigt

Door het verdwijnen van hoofdkantoren van bedrijven als ABN Amro, Numico en Hagemeyer verslechtert het vestigingsklimaat van Nederland voor buitenlandse multinationals. Hierdoor dreigen ook andere hoofdkantoren Nederland te verlaten. Dat zegt adviesbureau The Boston Consulting Group (BCG) in een onderzoek dat vandaag aan minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) wordt aangeboden.

Nederland heeft nu nog een sterke positie met 16 hoofdkantoren van bedrijven die in de Fortune 500 staan, de ranglijst van 500 grootste ondernemingen ter wereld. Ook heeft Nederland 14 Europese hoofdkantoren van vooral Aziatische bedrijven binnen de grenzen. Dat is een bovengemiddeld marktaandeel, zegt BCG. Deze bij elkaar 30 internationale hoofdkantoren scheppen volgens berekeningen van BCG 150.000 banen, waarvan 110.000 indirect, en dragen voor 13 miljard bij aan het bruto binnenlands product. Daarbij zijn de belastingopbrengsten nog niet meegeteld.

De sterke positie die Nederland nu nog heeft bij buitenlandse multinationals, wordt volgens BCG bedreigd door het verdwijnen van hoofdkantoren door overnames. Ook afdelingen als onderzoek en ontwikkeling of centrale inkoop, die traditioneel aan het hoofdkantoor verbonden zijn, worden steeds vaker overgeplaatst naar andere landen. Zo hebben veel bedrijven hun centrale inkoop in Zwitserland ondergebracht.

Nederland zou meer kunnen doen om dergelijke ‘expertisecentra’, zoals BCG ze aanduidt, te behouden. Ook zou Nederland meer Europese hoofdkantoren van vooral Aziatische bedrijven kunnen aantrekken. Volgens BCG moet het daarom aantrekkelijker gemaakt worden voor buitenlandse werknemers om zich hier te vestigen.

Hoofdkantoren: pagina 11