‘Verbreek banden met Nederland’

Activisten voor de Nederlandse ambassade in Indonesië Foto AFP Activists and supporters of the Islamic Defenders Front (FPI) display placards during a demonstration in front of the Netherlands embassy in Jakarta on March 31, 2008. Several dozen FPI activists and supporters took to the streets in front of the embassy to voice their anger over the anti-Islam film "Fitna" posted by far-right Dutch lawmaker Geert Wilders on the Internet. AFP PHOTO/Jewel SAMAD AFP

Net voordat het Jordaanse parlement gisteravond aan het voorjaarsreces begon, hebben 53 van de 60 aanwezige parlementariërs als reactie op de film van Wilders de regering opgeroepen om de diplomatieke banden met Nederland te verbreken. Jordanië is tot dusverre het enige islamitische land waar de reacties op de film Fitna verder gaan dan het ontbieden van de Nederlandse ambassadeur of een kleine betoging, zoals vanochtend in Indonesië.

„Beledigingen tegen de islam worden telkens opnieuw geuit omdat wij stil blijven. We moeten nu actie ondernemen om onze woede te laten blijken”, zegt initiatiefnemer en parlementariër Ali Dalaeen, die bekendstaat als kritisch en onafhankelijk. Hij steunt de regering niet, maar maakt evenmin deel uit van de oppositie.

De kans dat de regering de banden met Nederland echt verbreekt is nihil, zegt politiek analist Hussein Abu Rumman. „Maar ik denk dat de sfeer nu belangrijk is en niet de politieke consequenties van de petitie. Want al weten de meeste Jordaniërs dat onder de bevolking in Nederland en Denemarken steun voor ons land en onze gevoelens bestaat, ze vinden ook dat die regeringen te weinig doen om dezelfde steun te betuigen.”

De parlementaire petitie was niet de enige reactie op Fitna in Jordanië. In het weekeinde maakte de Jordaanse organisatie Fact International – een koepel voor mediaprofessionals, bedrijfsleven en parlementsleden – bekend een boycot van Nederlandse goederen te organiseren. Ook stuurde ze een brief aan de Arabische top in Damascus met een oproep tot actie tegen Nederland. Fact zou ook aangifte doen tegen Wilders.

Jordanië staat in de regio bekend als pro-westers. De eerste en officiële reacties waren dan ook rustig. Het is mogelijk dat onvrede over binnenlandse aangelegenheden politiek wordt gebruikt door de parlementsleden. Sinds enkele weken zijn de subsidies op brandstoffen losgelaten, waardoor de benzineprijzen 33 procent zijn gestegen en gasprijzen 53 procent.

Meer over Fitna en de reacties op nrc.nl/wilders

    • Hedi de Vree